London, Harrods

Investicije u poslovne nekretnine u Evropi pale na najniži nivo u posljednjih 11 godina

Podijeli

Evropske investicije u poslovne nekretnine pale su na najniži nivo u posljednjih 11 godina u prvom tromjesečju 2023. godine, saopštio je MSCI Real Assets u četvrtak.

Investitori su, prema navodima iz izvještaja, preplašeni višim kamatnim stopama i ekonomskim izgledima postavili planove za kupovinu “na led”.

Broj prodatih kancelarija — najvećeg evropskog sektora nekretnina — pao je na najniži nivo u istoriji, dok je obim transakcija pao na najniži nivo od 13 godina, na 10,8 milijardi eura.

Velika Britanija zadržala lidersko mjesto

Ujedinjeno Kraljevstvo je zadržalo prvo mjesto najvećeg evropskog tržišta komercijalnih nekretnina, ali Pariz je pretekao London i postao najaktivnija investiciona destinacija u regiji, s tri najveća evropska posla s nekretninama u prvom tromjesečju koja su se odvijala u francuskoj prijestonici.

Komercijalne nekretnine došle su u fokus novih zabrinutosti za finansijsku stabilnost, nakon naglog povećanja kamata, straha od recesije i pada popunjenosti poslovnih prostora i maloprodaje nakon što je pandemija Covid-19 izvršila veliki pritisak na cijene.

Nedavno istraživanje investitora JPMorgana navelo je komercijalne nekretnine kao najvjerovatniji uzrok sljedeće finansijske krize, podsjetio je CNN i dodao da su neke od najvećih banaka u Sjedinjenim Državama izdvojile poslovne nekretnine kao područje zabrinutosti. Međunarodnog monetarnog fonda, međitim, smatra da su evropske banke manje direktno izložene tom sektoru.

„Iako postoji očigledna zabrinutost oko dostupnosti finansiranja nekretnina nakon bankarskih previranja u martu, tek treba da vidimo široko rasprostranjeno povećanje prodaje“, rekao je Tom Leahy, MSCI-jev šef istraživanja nekretnina za Evropu, Bliski istok i Afrike.

Gigantski menadžer imovine Blackstone zabilježio je pad zarade u prvom kvartalu jer je usporavanje komercijalnih nekretnina omelo prodaju. Blackstone je obuzdao povlačenja iz svog fonda za prihode od nekretnina nakon porasta zahtjeva za otkupom.

Investitor