Facebook, Meta

Zarada Meta Platforms srušila očekivanja, dionice rastu

Podijeli

Meta Platforms je objavila rezultate za prvi kvartal u srijedu koji su oduvali očekivanja, dok je kompanija podigla svoju prognozu za tekući kvartal i snizila prognozu troškova.

Matična kompanija Facebooka i Instagrama zabilježila je porast dionica čak 11%, na najviši nivo od januara 2022, u trgovanju nakon radnog vremena. Meta, koja je 2023. reklamirala kao svoju “godinu efikasnosti”, rekla je u saopštenju da je “značajno završila” planirana otpuštanja iz 2022, iako će nastaviti sa otpuštanjima ove godine.

Prošlog mjeseca, Meta je objavila da će otpustiti 10.000 radnika, nadovezujući se na prethodnu najavu otpuštanja kompanije još u novembru.

Evo najvažnijih brojeva iz Metine zarade, u poređenju sa procjenama analitičara koje je sastavio Bloomberg:

Prihod: 28,65 milijardi dolara stvarnih naspram 27,67 milijardi dolara procijenjenih

Zarada po dionici: 2,20 dolara stvarnih naspram 2,01 dolara procijenjenih

Prihod od oglašavanja: 28,1 milijardi dolara stvarnih naspram 26,76 milijardi dolara procijenjenih

Prihod od sektora aplikacija: 28,3 milijarde dolara stvarnih naspram procijenjenih 26,88 milijardi dolara

Operativni gubici Reality Labs: 3,99 milijardi dolara stvarnih naspram 3,8 milijardi procijenjenih

Prihod u drugom kvartalu: 29,5 milijardi USD-32 milijarde dolara stvarnih naspram 29,48 milijardi dolara procijenjenih

“Imali smo dobar kvartal i naša zajednica nastavlja da raste”, rekao je izvršni direktor Meta Mark Zakerberg u izjavi.

“Naš rad s vještačkom inteligencijom donosi dobre rezultate u našim aplikacijama i poslovanju. Takođe postajemo sve efikasniji kako bismo brže mogli izgraditi bolje proizvode i staviti se u jaču poziciju za ostvarivanje naše dugoročne vizije.”

I čini se da postoji “svjetlo na kraju tunela” kada je u pitanju usporavanje digitalnog oglašavanja, koje je potreslo Metu u prethodnim ciklusima zarade.

Usporavanje prihoda kompanije od reklama je kompenzovano rastom impresija oglasa, koji je porastao 26% u odnosu na prethodnu godinu u Metinoj “porodici aplikacija”, koja uključuje Facebook, Instagram i WhatsApp.

Rezanje troškova

Ako se ovaj ciklus zarade odnosi na smanjenje troškova u Big Tech-u, možda nijedna kompanija nije bila nemilosrdnija od Mete, ocjenjuje Yahoo Finance.

U oktobru je kompanija predviđala da troškovi za 2023. budu između 96 i 101 milijardu dolara. U saopštenju od srijede, kompanija je rekla da sada vidi da će troškovi za ovu godinu biti između 86 i 90 milijardi dolara, uključujući troškove restrukturiranja.

Ovo takođe uključuje gubitke u metaverzalnom odjeljenju kompanije, Reality Labs, za koje se očekuje da će se nastaviti i povećati u odnosu na prethodnu godinu. Reality Labs je ostvario 13,7 milijardi dolara gubitka u 2022.

Kompanija je prijavila da je broj zaposlenih na kraju prvog kvartala iznosio 77.114, što je smanjenje od 1% u odnosu na prošlu godinu.

U svom saopštenju, Meta je saopštila: “Uglavnom svi zaposleni na koje utiču otpuštanja najavljena u novembru 2022. više se ne odražavaju u našem prijavljenom broju zaposlenih na dan 31. marta 2023. Nadalje, zaposleni na koje bi otpuštanja 2023. godine uticali su na izvještaj o broju zaposlenih na dan 31. marta 2023.”

Uprkos otpuštanjima, Meta vrši otkupe dionica. Kompanija je otkupila 9,22 milijarde dolara svojih dionica u prvom kvartalu 2023, a od 31. marta, kompanija je dobila ovlaštenje da otkupi dodatnih 41,73 milijarde dolara vlastitih dionica.

Investitor