euro, money, 20 euro banknote

Euro i dalje oko 1,10 dolara

Podijeli

Vrijednost eura i dalje je oko 1,10 dolara dok je dolarov indeks prošle sedmice stagnirao na svjetskim valutnim tržištima.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je tokom sedmice blagih 0,04 posto, na 101,67 bodova, piše SEEbiz.

Dolar je prema evropskoj valuti oslabio 0,32 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,102 dolara i od početka aprila porasla je otprilike 1,5 odsto.

U fokusu investitora ponovno su potezi Fed-a. Čak 86 odsto tržišnih učesnika procjenjuje da će američka centralna banka na predstojećoj sjednici podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, kao što je to učinio i na prošlom zasijedanju.

Istovremeno, članica uprave Evropske centralne banke (ECB) Isabel Šnabel rekla je za Politico da podizanje kamatne stope za 0,5 postotnih bodova nije isključeno, a zavisiće od pokazatelja inflacije.

Francuski zvaničnik u ECB-u Francois Villeroy de Galhau ima, čini se, drugačiji stav, pozivajući u intervjuu za Le Figaro na ograničavanje broja i visine daljnjeg podizanja kamatnih stopa.