150 novih aviona: Avio-kompanija koja posluje u Crnoj Gori potvrdila najveću narudžbinu ikad

Podijeli

Ryanair se saglasio da kupi 150 novih aviona tipa Boeing 737-10 i preuzeo opcije za još 150, čime je potpisana najveća narudžbina koju je irska niskotrifna avionska kompanija ikada dala za robu proizvedenu u SAD.

Ugovor je vrijedan 40 milijardi dolara po kataloškim cijenama, potvrdio je Ryanair u saopštenju koje nije sadržavalo oštre kritike koje je izvršni direktor Majkl O’Liri prethodno uputio Boeingu zbog kašnjenja u isporuci aviona koje je avio-kompanija ranije naručila.

Ryanair posluje i u Crnoj Gori a trenutno održava linije sa devet destinacija.

Cijena dionica Boeinga porasla je za više od 3% na berzi u Njujorku, dok je Ryanair ojačao 2%, nakon saopštavanja ove vijesti.

Avioni, najveći od Boeingovih 737 Max aviona, biće isporučeni između 2027. i 2033. godine. Najveći evropski budžetski prevoznik rekao je da će mu kupovina pomoći da poveća broj putnika sa 168 miliona godišnje do marta 2023. na 300 miliona do marta 2034, prenio je CNN.

“Ova nova narudžbina omogućiće Ryanairu da isporuči održivi promet i rast turizma po nižim cijenama (i nižim emisijama po letu) u svim evropskim zemljama u kojima Ryanair nastavlja da vodi nakon oporavka prometa, turizma i radnih mjesta nakon Covida”, dodali su iz Ryanaira.

Niskotarifni avioprevoznik oporavio se od pandemije brže od većine konkurenata, povećavajući svoj tržišni udio jer je nekoliko kompanija iz industrije bankrotiralo ili smanjilo svoje flote i putnički kapacitet.

Ryanair je ostvario rekordnu dobit za tri mjeseca do 31. decembra, nakon što je povećao cijene avionskih karata 14 odsto u odnosu na njihov nivo prije pandemije. Zaradu za cijelu godinu objaviće 22. maja.

Investitor