Air Montenegro, airbus

ToMontenegro se prijavio za slovenačke subvencije za avio-povezanost

Podijeli

Na prvi tender za veću avio-povezanost Slovenije javila su se samo dva avio-prevoznika, luksemburški Luxair i crnogorski ToMontenegro, za čijeg je direktora nedavno izabran Slovenac Mark Anžur.

Početkom aprila Ministarstvo infrastrukture objavilo je javni oglas za subvencije za veću avio-povezanost Slovenije. Zainteresovani prevoznici prijave su mogli podnijeti do 4. maja.

Programom je predviđeno subvencioniranje 50 odsto taksi i naknada aerodroma u tri međunarodne zračne luke Brnik, Maribor i Portorož, za prevoznike koji će uspostaviti letove na raspisanim vezama.

Prema programu, na prvoj listi prioriteta nalazi se ukupno deset ruta, i to četiri za letove do krajnjeg odredišta – Brisel, Skoplje, Prag i Berlin – te šest za letove do zračnih luka odakle će putnici moći letjeti dalje , tj. Beč, Kopenhagen, Atena, Madrid, Amsterdam i Helsinki.

Istovremeno su planirali da raspišu, ako ostane sredstava nakon prvog kruga, subvencije za veze s Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelonom, Lisabonom, Prištinom i Parizom.

Ukoliko još bude sredstava, raspisuje se oglas za destinacije na području Zajedničkog evropskog vazdušnog prostora (ECAA), koji uključuje zemlje EU, Norvešku i Island te Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo, je u planu.

Programom je predviđeno subvencioniranje priključaka tokom tri godine. Godišnje će biti na raspolaganju 5,6 miliona eura, odnosno ukupno 16,8 miliona eura.

Stručni pregled prijava sprovodi komisija ministarstava infrastrukture, financija i gospodarstva, turizma i sporta.

Prošlog juna na oglas Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije, vrijedan gotovo 1,83 miliona eura, prijavilo se deset avioprevoznika, i to Deutsche Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Flydubai, Air Serbia, ToMontenegro, Turkish Airlines, Easyjet, Wizzair i MNOGO.

U ovoj godini planirana su još dva tendera i to u julu i novembru 2023. godine.