Lidl supermarket

Lidl u Hrvatskoj povećao prihode na više od milijardu eura, prosječna plata 1.500 eura

Podijeli

Trgovački div Lidl ostvario je lani 1,05 milijardi eura prihoda, što je 19,22 odsto više nego godinu ranije.

Dobit je istovremeno iznosila 52 miliona eura i bila je veća oko 1 odsto, pokazuju podaci Finansijske agencije. Snažno je rasla i prosječna neto plata: prošle godine skočila je na 1.534 eura, što je čak 34 odsto više nego predlani.

No, Lidl je tokom prošle godine smanjio prosječan broj radnika. Kako otkrivaju podaci koje su dostavili Finansijskoj agenciji, imaju oko 2.800 zaposlenih, što je 50-ak manje nego prethodne godine, analizira hrvatski portal Danica.

Kaufland, sestrinska stranka iz njemačke grupacije Schwarz kojoj pripada i Lidl, poslovala je prošle godine sa 635,5 miliona eura prometa, što je rast od 12 odsto. Neto dobit veća je za 101 odsto i iznosi 16 miliona eura. Broj radnika je oko 2.600, što je više za čak 500-tinjak ljudi.

Upola manje radnika

No, prosječna plata osjetno je manja u odnosu na pretprošlu godinu. Lani je iznosila 1046 eura neto mjesečno, a to je manje za 200-tinjak eura nego pretprošle, navodi se u podacima Finansijske agencije.

Ukupno, dakle, kompanije iz Schwarz grupe u Hrvatskoj godišnje ostvaruju prihode od blizu 1,7 milijardi eura te neto dobit od 68 miliona eura. Ukupno zapošljavaju oko 5.400 radnika.

Najveći hrvatski maloprodajni lanac Konzum prošle je godine imao manje prihode od Lidla i Kauflanda zajedno: iznosili su 1,6 milijardi eura, što je 12 odsto više nego godinu ranije. Dobit je 17,4 miliona eura te su imali oko 9.800 zaposlenih čija je prosječna neto plata 744 eura.

Lidl i Kaufland, dakle, s gotovo upola manje radnika od Konzuma imaju 6 odsto veće prihode, četiri puta veću dobit i osjetno višu prosječnu neto platu po zaposlenom. Plata u Lidlu je duplo veća nego u Konzumu, a u Kauflandu 40 odsto veća, piše Danica.hr.