Paying Card, pos terminal

Pandemija promijenila navike: Njemci uglavnom plaćaju karticama

Podijeli

U Njemačkoj se trend plaćanja karticom pojačao u vrijeme pandemije i nema naznaka da će sa smirivanjem zaraze ljudi više posezati za gotovinom.

“Njemci su za vrijeme pandemije značajno promijenili navike plaćanja, zadržali ih, pa i dalje radije plaćaju karticom”, rekao je Horst Riter iz Instituta za trgovinska istraživanja iz Kelna.

Riter je predstavio rezultate studije “Sistemi plaćanja u maloprodaji 2023”, navodeći da nema nagovještaja promjene trenda.

Prema studiji, ukupan promet maloprodaje je prošle godine iznosio oko 465 milijardi eura, što je 35 milijardi više nego 2021. kada je pandemija još bila u punoj snazi.

Udio plaćanja karticama porastao je za 0,9 odsto na skoro 60 odsto ili 277,9 milijardi eura.

Gotovinom se plaćalo u 37,5 odsto slučajeva, što je za jedan procentni poen manje nego godinu ranije.

U prosjeku je svaka osoba u Njemačkoj prošle godine otišla 215 puta u kupovinu. Ukupno je bilo 17,9 milijardi kupovina, što je porast od 7,8 odsto u odnosu na godinu ranije. Ta brojka je, međutim, i dalje daleko ispod granice od 20 milijardi prije pandemije.

Udio plaćanja digitalnom karticom u mobilnom telefonu ili pametnom satu je 2022. značajno porastao. Sada se 5,4 odsto svih plaćanja karticom obavlja pomoću digitalne kartice u pametnim telefonima, dok je godinu ranije taj udio bio nešto ispod tri odsto.

dpa/Investitor