Ostin Rasel, Forbes

Ostin Rasel, najmlađi milijarder koji je sam stvorio bogatstvo, novi je vlasnik Forbesa

Podijeli

28-godišnji osnivač i izvršni direktor Luminara koji razvija tehnologije lidara i mašinske percepcije zasnovane na viziji prvenstveno za samovozeće automobile, Ostin Rasel, potvrdio je za Wall Street Journal (WSJ) da kupuje 82% udjela u Forbes Global Media Holdings-u u posao koji vrednuje kompaniju na skoro 800 miliona dolara.

Prema WSJ-u, Raselov udio uključuje preostali dio kompanije u vlasništvu njegove porodice, koja je 2014. prodala 95% kompanije investitorskoj grupi sa sjedištem u Hong Kongu Integrated Whale Media. Forbes je bio na prodaji od trenutka opoziva spajanja sa kompanijom za akviziciju posebne namjene u junu prošle godine, nakon što se tržište pogoršalo i investitori su izgubili apetit za SPAC-ove.

Rasel je bio fokusiran na Luminar od 2012. godine, kada je napustio Stanford kako bi pokrenuo kompaniju, uz pomoć granta od 100.000 dolara od poznatog investitora Petera Thiela. (Program Thiel Fellowship, osnovan 2011. godine, nastavlja da daje 100.000 dolara za odabrane studente koji su željni da provedu dvije godine na svojoj ideji umjesto da “sjede u učionici.”)

Rasel je uživao u plodovima svog rada u narednim godinama. Kupio je 2021. godine u Los Angelesu apartman vrijedan 83 miliona dolara koji je od tada prikazan u hit emisiji “Succession”. Takođe je navodno platio još 10,6 miliona dolara za vilu od 13.000 kvadratnih stopa u Winter Parku na Floridi, u blizini sjedišta Luminara u Orlandu. Ali nakon što je cijelu svoju karijeru proveo fokusiran na Luminar, mogao bi tražiti da promijeni način na koji ulaže svoje vrijeme i novac.

U izjavi za WSJ, Russell je o svojim motivacijama rekao da je Forbes nešto na šta se uvijek ugledao kao brend i kao medijsko carstvo. Takođe je rekao da ne planira da se uključuje u Forbesove svakodnevne operacije, ali da želi da unaprijedi imidž i da naglasi “filantropiju” u poslu medijske kompanije.