Zgrade, zgrada, stanovi, stambeni blok, City kvart Podgorica, stambeni kvart

Prosječna cijena novog stana u Podgorici skočila na 1,407 eura

Podijeli

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2023. godine iznosila je 1.341 euro, u Podgorici je iznosila 1.407 eura, saopštio je Monstat.

U odnosu na cijene iz prethodnog, IV kvartala prošle godine, cijene stanova na nivou države su pale 4,1 odsto a u Podgorici 4,7 odsto. Međutim, u odnosu na I kvartal prošle godine, stanovi su poskupjeli, i to šest odsto na nivou Crne Gore a u Podgorici su skuplji čak 11 odsto.

U primorskom regionu, prosječna cijena kvadratnog metra novog stana iznosila je 1.392 eura, u središnjem regionu 611 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1 201 eura.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji, kako su naveli iz Monstata, u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća.

U saopštenju su prikazane prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji prema sljedećim kategorijama: privredna društva (prosječna tržišna cijena) i solidarna stambena izgradnja. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u prvom kvartalu 2023. godine iznosila je 1.389 eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 589 eura, naveli su iz Monstata.