Ni šef Fed-a ne zna da li će kamatne stope i dalje rasti

Podijeli

Još nije poznato da li će kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) morati dalje da rastu, saopštio je predsjednik američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Džerom Pauel.

On je rekao i da će centralna banka sada donositi odluke sastanak po sastanak, prenosi Tanjug.

Pauel je naveo da nakon godinu agresivnog povećanja referentne kamatne stope, Fed može sebi priuštiti da pogleda podatke i izglede kako se razvijaju kako bi izvršio pažljive procjene.

On je rekao da uoči sastanka o politici Fed-a 13. i 14. juna, nije donijeta nikakva odluka o tome u kojoj mjeri će dodatno učvršćivanje politike biti prikladno. Bez obzira na podatke, malo je vjerovatno da će Fed podići kamatne stope, ako politički sukob oko gornje granice američkog saveznog duga ostane neriješen.

Pauel je rekao da su posljedice nedavnih problema u bankarskom sektoru smanjile pritisak na Fed da podiže referentnu kamatnu stopu.

“Zbog pooštrenih kreditnih uslova naša referentna stopa možda neće morati da raste onoliko koliko bi inače morala da bi postigli naše ciljeve”, rekao je Pauel na konferenciji Fed-a u Vašingtonu.

On je naglasio da je inflacija u SAD-u daleko iznad cilja i da visoka inflacija predstavlja značajnu poteškoću. Istakao je snažnu posvećenost američke centralne banke vraćanju inflacije na zacrtani cilj od dva odsto, navodeći da je stabilnost cijena temelj jake ekonomije.

Pauel je okarakterisao trenutnu politiku Fed-a kao restriktivnu i rekao da će buduće odluke zavisiti od podataka, a ne od unaprijed postavljenog kursa.

Povećanje stope od četvrtine procentnog poena koje je Fed odobrio ranije ovog mjeseca bilo je deseto po redu od marta prošle godine i podiglo je referentnu kamatnu stopu na raspon sa pet na 5,25 odsto.

Fed je povećala kamatne stope pet procentnih poena za nešto više od godinu, preduzimajući svoju najagresivniju kampanju pooštravanja u decenijama, kako bi suzbila visoku inflaciju.