business, building, new york, manhattan, skyscraper

Jelen: Veća koncentracija među najvećim bankama nije poželjna

Podijeli

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da vidjeti veću koncentraciju među najvećim bankama ne bi bilo poželjno i smatra da je važno održati raznolik bankarski sektor.

“Kombinacija velikih banaka, regionalnih banaka i banaka srednje veličine bila bi najzdravija opcija”, smatra Jelen.

“Banke različitih tipova služe različitim potrebama. I mislim da je to velika snaga našeg bankarskog sistema. Dakle, generalno gledano, vidjeti veću koncentraciju među najvećim bankama nije nešto što je poželjno”, rekla je Jelen u virtuelnom samitu CEO Council-a u Londonu.

“Želimo da budemo sigurni da postoji zdrava konkurencija u cijeloj ekonomiji, uključujući i bankarski sistem”, istakla je ona.

Reuters podsjeća da su bankarski nadzornici bili pod intenzivnim pritiskom nakon što su nedavni kolapsi banaka pokrenuli pad dionica globalnog bankarstva i izazvali strah od zaraze.

Veliki američki zajmodavci snosiće većinu troškova dopunjavanja fonda za osiguranje depozita koji je istrošen za 16 milijardi dolara zbog kolapsa banke Silicijumske doline (SVB) i dvije druge banke, iako će i srednje banke biti “na udici”, navela je ranije ovog mjeseca Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC).