job, interview, city, worket, business, street, crowd

SAD-u prijeti pad kreditnog rejtinga

Podijeli

Zastoj u Kongresu koji je Sjedinjene države doveo na ivicu bankrota mogao bi ugroziti savršen kreditni rejting zemlje, saopštio je Fitch u strogom upozorenju.

Agencija za kreditni rejting je najvišu američku kreditnu poziciju stavila na negativan rejting, odražavajući neizvjesnost koja okružuje trenutnu debatu o gornjoj granici duga i mogućnost prvog neizvršenja obaveza od strane države.

Taj potez dolazi u trenutku dok republikanski i demokratski poslanici pregovaraju o povećanju limita američkog duga, iako još nije postignut dogovor. S obzirom da je ministarka finansija Dženet Jelen rekla da SAD možda neće moći platiti svoje račune već 1. juna, zemlja se suočava s mogućnošću situacije bez presedana, što bi moglo imati katastrofalne posljedice kako u Sjedinjenim Državama tako i u cijelom svijetu, ocjenjuje CNN.

Fitch, jedna od tri najveće agencije za kreditni rejting, zajedno s Moody’som i S&P, stavila je američku “AAA” na “Rating Watch negativnu”, signalizirajući da bi mogla sniziti američki dug ako se zakonodavci ne slože oko zakona koji podiže ograničenje duga američkog Trezora.

“Rating Watch Negative odražava povećanu političku privrženost koja ometa postizanje rješenja za podizanje ili suspenziju ograničenja duga, uprkos brzom približavanju x datuma (kada američko ministarstvo finansija iscrpi svoju gotovinsku poziciju i kapacitet za vanredne mjere bez stvaranja novog duga)”, navodi se u saopštenju bonitetne kompanije.

Međutim, Fitch je dodao da i dalje vjeruje da će zakonodavci donijeti rezoluciju prije “X-date”-a.

Bijela kuća je u srijedu ukazala na potez Fitch Ratingsa kao razlog za hitno podizanje gornje granice duga.

“Ovo je još jedan dokaz da neizvršenje nije opcija i svi odgovorni zakonodavci to razumiju. To pojačava potrebu da Kongres brzo donese razuman, dvostranački sporazum kako bi spriječio neizvršenje obaveza”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće u izjavi.

Ministarstvo finansija je u srijedu naveče takođe naglasilo to i saopštilo da potencijalno smanjenje rejtinga pokazuje zašto Kongres mora odmah riješiti gornju granicu duga.

“Kao što je ministarka Jelen upozoravala mjesecima, preskakanje granice duga nanosi ozbiljnu štetu preduzećima i američkim porodicama, povećava troškove kratkoročnog zaduživanja za porezne obveznike i ugrožava kreditni rejting Sjedinjenih Država”, rekla je glasnogovornica Trezora Lili Adams u izjavi.

“Večerašnje upozorenje naglašava potrebu za brzom dvostranačkom akcijom Kongresa kako bi se povećao ili suspendovao limit duga i izbjegla proizvedena kriza za našu ekonomiju”, navela je Adams.

U 2011. godini, S&P je dao svoju prvu sniženu kreditnu ocjenu SAD-u, snizivši njen rejting na AA+. Više od decenije kasnije, ta agencija još nije povratila rejting na pređašnji nivo.

Prema ekspertima, neispunjenje obaveza SAD-a moglo bi izazvati šok u cijeloj globalnoj ekonomiji i potencijalno izazvati recesiju. To bi moglo značiti veće troškove zaduživanja za vladu i same Amerikance i ogromnu kočnicu ekonomskom rastu.

Dow fjučersi su u srijedu naveče pali za više od 85 bodova zbog upozorenja Fitcha, ali su S&P 500 i Nasdaq trgovali na pozitivnoj teritoriji.

Investitor