Darko Đikanović, adriatic appraisal

Đikanović o tržišnim kretanjima: Cijene nekretnina ipak nastavile da rastu, prosječan stan u Podgorici 1.600 eura po kvadratu

Podijeli

Visok nivo aktivnosti na tržištu i enorman rast cijena karakterišu crnogorsko tržište nekretnina u proteklih godinu dana, a efekti ovog buma su nastavili uzlaznom putanjom i u prvoj polovini 2023, kazao je Darko Đikanović, analitičar tržišta nekretnina kompanije Adriatic Appraisal.

“Nakon značajnog rasta cijena u 2022, trend je nastavljen i u prvoj polovini ove godine u kojem je rast cijena još izraženiji. Trenutno, prosječna cijena oglašenih stanova u Podgorici iznosi €1.600 po m2 dok je u 2021. cijena iznosila €1.200 po m2. Prodajne cijene stanova su, u prosjeku, porasle za 35% u odnosu na 2021. dok su rente porasle za čak 80%”, kazao je Đikanović u razgovoru za portal Investitor.

Grafika: Darko Đikanović za portal Investitor

Đikanović navodi da su brojni faktori doveli do rekordnog rasta cijena, između ostalog visok nivo inflacije i nestabilna globalna situacija koja je podstakla porast investicionog ulaganja u nekretnine.

“Ovi pozitivni trendovi su doveli do povećane građevinske aktivnosti stambenog sektora. Broj planiranih stanova u zgradama koje su dobile građevinske dozvole u drugoj polovini 2022. je četiri puta veći u odnosu na isti period 2021. Ekspanzioni trend je nastavljen i početkom ove godine, a dalja ekspanzija ponude u kombinaciji sa nepovoljnim kreditnim uslovima u srednjem roku može dovesti do cjenovnih korekcija”, dodao je Đikanović.

Uvesti registre cijena nepokretnosti

Praćenje tržišnih trendova u Crnoj Gori je otežano s obzirom na to da ne postoje registri cijena nepokretnosti i zvanični izvještaji o stanju na tržištu kao što je to slučaj u zemljama regiona u kojima su javno dostupne informacije o broju kupoprodaja, zaključenim cijenama i ukupnoj vrijednosti tržišta.

Kao država u kojoj tržište nekretnina igra veliku ulogu i na kojem se mnogi biznisi zasnivaju, smatram da je nužno uspostaviti registre i sisteme praćenja relevantnih podataka kako bi donosioci odluka, kompanije, investitori i građani znali u svakom trenutku da procjene situaciju i donesu ispravne odluke koje bi na kraju dana doprinijele našem ekonomskom razvoju.

Zašto su podaci sa tržišta različiti od onih iz Monstata

Monstat je nedavno objavio podatke da su u posljednjem kvartalu cijene stanova u novogradnji oslabile. Đikanović pretpostavlja otkud ta razlika, jer ne postoje zvanicni podaci o transakcijama.

“Ono što se možda može argumentovati jeste da je Monstat u prethodna dva kvartala zabilježio blagi pad zaključenih cijena dok sa druge strane oglasene cijene nastavljaju da rastu sto moze biti do nekakvog ‘prolongiranog optimizma’ u kojem prodavci i dalje pokušavaju da zakače rastući talas dok je u realnosti stanje počelo da se smiruje”.