Voren Bafet, Warren Buffet

I Voren Bafet zna da pogriješi: Jedna loša procjena ga je koštala 11 milijardi dolara

Podijeli

Čak ni finansijski gurui poput Vorena Bafeta, izvršnog direktora Berkshire Hathaway-a, nijesu imuni na greške ili loša ulaganja.

Bafet je priznao skupu “grešku” koja je uticala na finansije konglomerata. Iako je 2020. zaradio 42,5 milijardi dolara, Bafet je u svom godišnjem pismu dioničarima otkrio da je kompanija pretrpjela značajan gubitak od 11 milijardi dolara zbog jedne nesrećne akvizicije.

Dok Bafetova investicijska filozofija ostaje dosljedna dugoročnoj vrijednosti, mnoge njegove investicije se bave trenutnim spajanjem i akvizicijama, privatnim kapitalom i drugim rizičnim opkladama. Dok Bafet, kao i svaki investitor, ima svoje promašaje, gubici se nadoknađuju.

Berkshire Hathaway je 2016. godine kupio proizvođača svemirskih letova Precision Castparts Corp. (PCC) za 32 milijarde dolara. Bafet je priznao da je njegov početni optimizam pomutio prvobitnu procjenu, što je dovelo do precijenjenog iznosa za kompanije za proizvodnju svemirske opreme.

Bafet je preuzeo punu odgovornost za grešku, rekavši: “Platio sam previše za kompaniju. Niko me ni na koji način nije prevario – jednostavno sam bio previše optimističan u pogledu normalizovanog profitnog potencijala PCC-a.”

Negativni efekti pandemije COVID-19 dodatno su pogoršali situaciju, jer se avioindustrija suočila sa ozbiljnim poremećajima sa smanjenim prometom. Bafet je to priznao, rekavši: „Prošle godine, moja pogrešna kalkulacija je razotkrivena negativnim razvojem situacije u vazduhoplovnoj industriji, najvažnijem izvoru kupaca za PCC.“

Uprkos neuspjehu, Bafet je zadržao svoju vjeru u dugoročne izglede Precision Castparts-a, vjerujući da će to na kraju donijeti povoljan povrat.

„Pogrešio sam, međutim, kada sam procijenio prosječni iznos buduće zarade i, shodno tome, pogriješio u svom proračunu prave cijene koju treba da platim za posao“, rekao je on. “PCC je daleko od moje prve greške te vrste. Ali to je veliko.”

Precision Castparts nastavlja da gradi svoju globalnu radnu snagu. Kompanija je u 2022. godini zapošljavala 23.164 radnika, što je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Dok je lokalna radna snaga u oblasti Portlanda, Oregon, iznosila oko 2.700, prisutnost kompanije se proteže i izvan regiona, jer održava globalno prisustvo.

Uz jaku osnovu, stalna poboljšanja i dugoročne industrijske prognoze koje predviđaju rast i potražnju za avio-prevozom i avionskim proizvodima, Precision Castparts ima za cilj da prevlada izazove i iskoristi mogućnosti.

Benzinga/Investitor