digitalni nomad, rad na daljinu

Zemlje s najviše digitalnih nomada

Podijeli

S obzirom na to da većina zemalja ukida ograničenja propisana pandemijom, a rad na daljinu je i dalje u porastu, selidba u inostranstvo, u drugi grad ili iz zemlje u zemlju sigurno izgleda kao odlična ideja za one koji žele obići svijet, a da i dalje zadrže svoj posao.

KONCEPT, koji je nedavno dobio veliku popularnost, je koncept digitalne nomadske kulture, što je upravo ono kako zvuči – biti stalno u pokretu dok ostajete digitalno povezani kako za posao, tako i za održavanje kontakta sa svojim prijateljima i voljene osobe putem poruka i društvenih mreža.

Međutim, postoje neka mjesta koja su popularnija za digitalne nomade od drugih. Razlozi su različiti i odnose se na mnogo toga, od toga koliko je lako dobiti vizu do prisustva digitalne infrastrukture, i tako dalje. Španija je, na primjer, nedavno pokrenula stvarni digitalni nomadski program, ali to nije jedini – više od 40 zemalja sada nudi njegove varijacije, a potpunu listu možete pogledati ovdje.

Kako bi otkrio gdje tačno digitalni nomadi putuju i “smiruju se”, Resume.io je nedavno sproveo istraživanje putem Instagrama i napravio rang-listu zemalja s najviše digitalnih nomada na svijetu. Da bi kreirao rangiranje, tim je analizirao hiljade #digitalnomad Instagram postova i prethodno ih obradio kako bi se oslobodio skupa podataka od neželjenih naloga i botova. Zatim, gledajući lokaciju na Instagramu iz geooznake objave ili imena zemlje navedenog u naslovu, mogli su svaku objavu dodijeliti nekoj zemlji i sabrati konačan broj procijenjenih digitalnih nomada.

Sjedinjene Američke Države su na vrhu liste sa procijenjenim brojem od 210.664 digitalnih nomada, a slijedi ih Španija 125.038. Treći na listi je Tajland, čiji se procjenjuje da ih ima 124.729. Međutim, prema ovim nalazima, upravo London ima najživlju digitalnu nomadsku Instagram zajednicu u Evropi i svijetu. Kada je u pitanju SAD, Velika jabuka je apsolutna prestonica digitalnih nomada i države i cijele Sjeverne Amerike.

U nastavku pogledajte deset najboljih zemalja za digitalne nomade:

1. SAD
2. Španija
3. Tajland
4. Meksiko
5. Francuska
6. Indonezija
7. Portugal
8. Italija
9. Velika Britanija
10. Indija