netflix, television, tv set

Amazon se narugao Netflixu zbog zabrane dijeljenja lozinki

Podijeli

Amazon Prime Video narugao se konkurentu Netflixu zbog nedavnog uvođenja zabrane dijeljenja lozinke. Na Twitteru su objavili snimak vlastite stranice za odabir profila aplikacije za streaming na kojoj piše: “Ko gleda?”

Na stranici se nalazi šest različitih profila, koji zajedno glase: “Svako ko ima našu lozinku” i na kraju je emotikon srca. Time se sugeriše da Amazon Prime zadržava dosadašnju praksu da svako ko posjeduje lozinku njihovog naloga može slobodno da koristi servis.

Ova šala ujedno je odgovor i na tvit Netflixa iz davne 2017. koji je glasio: “Ljubav je dijeljenje lozinke.”

Index podsjeća da je Netflix ove sedmice korisnicima širom SAD-a i Velike Britanije poslao e-mail kojim ih obavještava da će morati da plate 7,99 dolara u SAD-u (oko 7.42 eura), odnosno 4,99 funti u Velikoj Britaniji (oko 5,75 eura) ako dijele svoj račun izvan “matičnog domaćinstva”. Dakle, to je dodatna cijena na postojeću pretplatu.

I na službenoj stranici Netflixa objavljeno je saopštenje.

“Od danas šaljemo ovu poruku svima koji dijele Netflix izvan svog domaćinstva u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu. Netflix račun namijenjen je jednom domaćinstvu. Svi koji žive u tom domaćinstvu mogu koristiti Netflix gdje god se nalazili – kod kuće, u pokretu, na odmoru. Mogu iskoristiti opcije kao što su Prenos profila i Upravljanje pristupom i uređajima”, napisali su.

Netflix napominje da bi korisnici trebalo da provjere ko sve koristi njihov račun i odjaviti uređaje koji nijesu iz njihovog domaćistva. Preporučuju i promjenu lozinke.