autoput, highway, road, put, cesta

Gradi se auto-put do Dubrovnika

Podijeli

Državna kompanija Hrvatske auto-ceste (HAC) pronašla je 1,3 milijarde eura za završetak cijelog auto-puta do Dubrovnika, piše Jutarnji list, donoseći finansijski plan za dovršetak dinice Dalmatina.

Hrvatske autoceste trebalo bi da do 30. septembra ove godine s deset hrvatskih banaka potpišu ugovor o refinansiranju kreditnog zaduženja u iznosu od 1,572 milijarde eura, a sa sedam hrvatskih banaka ugovor o novom kreditu od 600 miliona eura, potvrđeno je u HAC-u.

Tim refinansiranjem i novim zaduženjem osiguraće se 1,350 milijardi eura sredstava za dovršetak auto-puta od Metkovića do Dubrovnika te od Križišća do Žute Lokve, pojašnjavaju u HAC-u. Osim toga, kako tvrde, na taj će se način dugoročno osigurati oko 35 miliona eura godišnje za redovno investiciono održavanje auto-puteva te operativno poslovanje kompanije.

Prema dostupnim informacijama, dogovor s bankama oko refinansiranja i novog kredita pri samom je kraju.

Hrvatske auto-ceste u ovom trenutku duguju 3,030 milijardi eura i, prema postojećem otplatnom planu, svi bi se krediti trebali otplatiti 2030. godine. Da bi se krediti lakše otplatili, pronašla sredstva za nove investicije i omogućilo normalno funkcionisanje kompanije, s bankama je dogovoreno da se otplata kredita produži do 2040. godine.