Ilon Mask, Elon Musk

Ilon Mask je uvjerio 19 investitora da mu pomognu da kupi Twitter. Evo koliko sada vrijede njihovi ulozi

Podijeli

Kada vas Ilon Mask pozove, vi dižete slušalicu. zar ne?

Međutim, na osnovu novih poreskih prijava, Ilonovi prijatelji koji su se uključili u njegov posao za preuzimanje Twittera možda bi poželjeli da su propustili njegov poziv.

Prošle godine, Ilon Mask je oplemenio svoju legendu kao najvećeg prodavača na planeti okupivši vjerovatno najprestižniji spisak tehnoloških superzvijezda ikada sastavljen za jednu investiciju. Izvršni direktor Tesle namamio je niz bogataša od Marka Andresena do Čangpeng Žaoa kako bi obezbijedio “kraljevsku otkupninu” Twittera.

Sve u svemu, Mask je prikupio 7,1 milijardu dolara od ukupne cijene od 44 milijarde dolara od 19 prestižnih partnera. Takođe je pozajmio 13 milijardi dolara od grupe banaka, uključujući Morgan Stanley i Mitsubishi, tako da je ukupan kapital transakcije dostigao preko 30 milijardi dolara, a sam Mask je obezbedio najmanje 24 milijarde dolara. Dakle, partneri posjeduju nešto manje od jedne četvrtine preduzeća. Sedamnaest igrača dalo je gotovinu, dok su dva, Fidelity i Kingdom Holding, pod kontrolom princa Al Waleeda bin Talala iz Saudijske Arabije, uložili svoje dionice prije Maska u udjele u novom privatnom preduzeću.

Twitter je sada privatno preduzeće, tako da njegovi finansijski podaci više nijesu dostupni. I naravno, investitori i autsajderi već neko vrijeme imaju prilično dobru ideju da stvari možda ne idu najbolje u Ilonovom novom projektu. Ali sada dobijamo predstavu o tome koliko zapravo rezultati nijesu sjajni, putem prijava iz Fidelity’s Contrafunda. Iako fond drži samo mali dio Twitter dionica, to je otvoreno mjesto na kojem investitori mogu kupiti i prodati dionice, tako da mora obezbijediti tržišnu vrijednost za svaku svoju dionicu svakog mjeseca. A brojke su užasne:

U novembru je Contrafund smanjio svoje akcije na Twitteru za 56%, na 23,5 miliona dolara. U martu je došlo još 7,5% na 19,5 miliona dolara. A 28. maja, Contrafund je otkrio da je do kraja aprila oduzeo dodatnih 3,5% od svoje početne, pune procjene, smanjivši procijenjenu vrijednost Twitter-a u svojim knjigama na 17,65 miliona dolara, za ukupno sedmomesečno uklanjanje 67%. Stoga, Fidelity sada vrednuje Twitter tek sa jednom trećinom kupoprodajne cijene od 44 milijarde dolara, odnosno 14,5 milijardi dolara. To je polovina njegove tržišne kapitalizacije kada je Mask prošlog aprila otkrio da je počeo da kupuje akcije društvene mreže.

Istu matematiku možemo primijeniti na originalnu investiciju 19 vlasničkih partnera od 7,1 milijardu dolara. Prema Fidelityjevoj mjeri, taj udio sada vrijedi jednu trećinu tog ukupnog iznosa, ili 2,34 milijarde dolara, što znači da je do sada grupa pretrpjela gubitak od skoro 5 milijardi dolara.

Fortune/Investitor