Apple Vision Pro

Može li Apple uspjeti u onome u čemu su drugi propali: Sve što bi trebalo da znate o novom proizvodu proširene stvarnosti

Podijeli

Apple je u ponedjeljak predstavio svoj najambiciozniji – ujedno i najrizičniji – novi hardverski proizvod posljednjih godina: slušalice mješovite stvarnosti pod nazivom Apple Vision Pro.

Izvršni direktor Applea Tim Kuk je predstavio Vision Pro, uređaj koji kombinuje virtuelnu i proširenu stvarnost, kao „revolucionarni proizvod“, sa potencijalom da promijeni način na koji korisnici komuniciraju sa tehnologijom, jedni s drugima i sa svijetom oko sebe.

Dugo očekivana najava stigla je na Appleovoj Worldwide Developers konferenciji (WWDC), gdje je takođe predstavljena duga lista novih funkcija i ažuriranja nekih od svojih najčešće korištenih proizvoda.

CNN donosi detalje sa događaja:

Apple se rizično kladi na nove slušalice

Novi Apple Vision Pro izgleda kao par skijaških naočara i omogućava ljudima da preklapaju virtuelne slike na stvarni svijet uživo.

Kuk, koji je godinama govorio o potencijalu proširene stvarnosti, rekao je da su slušalice „prvi proizvod kroz koji gledate, a ne na koji gledate“.

Prema Appleu, kada korisnik stavi uređaj, može vidjeti aplikacije koje se projektuju direktno ispred njih. Na događaju, Apple je pokazao niz jedinstvenih iskustava s proizvodom, uključujući aplikacije za medicinu, produktivnost i zabavu. Izvršni direktor Disneyja Bob Ajger također se pridružio Apple događaju kako bi razgovarao o tome kako će Disney kreirati sadržaj za nove Vision Pro slušalice.

Za razliku od drugih slušalica, novi uređaj za miješanu stvarnost će spolja prikazati oči svojih korisnika, tako da “nikada nijeste izolovani od ljudi oko sebe, možete ih vidjeti i oni mogu vidjeti vas”, rekao je Alan Daj, potpredsjednik odjejenja za ljudski interfejs u Apple-u.

Ali proizvod se, kako ocjenjuje CNN, suočava s brojnim izazovima: Apple zaranja na neprovjereno tržište prepuno drugih tehnoloških kompanija koje su pokušavale i uglavnom nijesu uspjele da pronađu “mainstream vuču” za svoje uređaje. Apple takođe naplaćuje 3.499 dolara za uređaj – više nego što se pričalo, i što je pozamašan iznos u vrijeme dugotrajne ekonomske neizvjesnosti.

Apple koristi VR više nego AI

Iako je veliki dio fokusa događaja bio predvidljivo na VR, Apple je manje direktno govorio o tome kako ide u korak sa trenutnom opsesijom Silicijumske doline: vještačkom inteligencijom (AI).

Posljednjih mjeseci, većina Apple-ovih Big Tech rivala iznijela je ambiciozne planove kako da ugrade generativnu vještačku inteligenciju u svoje proizvode nakon viralnog uspjeha ChatGPT-a. WWDC bi bila prirodna prilika za Apple da učini isto.

Umjesto toga, Apple je govorio o AI na suptilniji način. Na primjer, Apple je najavio ažuriranje za automatsko ispravljanje teksta koje koristi mašinsko učenje i jezički model za bolju preciznost, pa čak i „autokorekcije na nivou rečenice“. Apple će takođe proširiti svoje mogućnosti predviđanja teksta na svojim iPhone uređajima, kroz novu verziju operativnog sistema iOS 17.

„Kada je u pitanju ubrzavanje vašeg kucanja, prediktivni tekst vam već pomaže da brzo završite sa dodavanjem ili izmjenom riječi“, rekao je na događaju Kreg Federigi, Appleov viši potpredsjednik za softversko inženjerstvo. “A sada ćete dobijati predviđanja u redu dok kucate.”

Apple predstavio 15-inčni MacBook Air

Prvi hardverski proizvod predstavljen u ponedeljak bio je 15-inčni MacBook Air sa Apple-ovim M2 procesorom. Apple je rekao da je novi MacBook Air najtanji laptop na svijetu, sa samo 11,5 mm.

Novi MacBook Air obećava 18 sati trajanja baterije, znatno brže performanse od MacBook Air-a sa Intelovim pogonom i zvučni sistem sa šest zvučnika.

Cijene startuju od 1.299 dolara i 1.199 dolara za obrazovanje. U međuvremenu, stariji 13-inčni MacBook Air sa M2 sada košta 999 dolara.

Pored najnovijeg MacBook Air-a, Apple je takođe predstavio čipove M2 Max i M2 Ultra kao ažuriranja za svoj Mac Studio. Programeri mogu praviti nove aplikacije ogromnom brzinom, sa do 25x bržim performansama od M1 Max.

Nove funkcije za FaceTime, poruke i još mnogo toga

Apple je također predstavio niz novih ažuriranja koja dolaze na iOS 17 kasnije ove godine, uključujući nove alate za personalizovanje i prilagođavanje poziva i slanja poruka.

iOS 17 će sada dobiti kontaktne “postere”, omogućavajući korisnicima iPhonea da dizajniraju prilagođenu sliku koja će se pojaviti kada nekoga pozovete ili primite njegov poziv. Korisnici iPhone-a moći će da personalizuju “poster” svoje kontakt kartice fotografijom ili “memoji” po izboru, kao i tekstom.

Nova funkcija pod nazivom “Live Voicemail” transkribuje poruku pozivaoca u realnom vremenu, tako da korisnici mogu odlučiti da li da je ignorišu ili da preuzmu poziv. Nadolazeća funkcija prijave olakšava upozorenje prijatelja i porodice na njihovu sigurnost. A alat pod nazivom “NameDrop” omogućava korisnicima da dijele svoje kontakt informacije držeći dva iPhone uređaja blizu jedan drugom.

Apple osvježava sat, iPad i AirPods

Kompanija je također izbacila softverska ažuriranja za iPad, Watch i AirPods.

iPad će dobiti neke od omiljenih postojećih funkcija zaključanog ekrana na iPhone-u, uključujući mogućnost personalizacije pozadina, kao i nove interaktivne widgete za dobijanje više informacija na prvi pogled i obavljanje brzih radnji.

Apple Watch će dobiti pametni stog koji koristi mašinsko učenje za prikazivanje relevantnih widgeta, od dnevnika lijekova i kalendara do pregleda podataka o spavanju.

A kompanija donosi nove funkcije „prilagodljivog zvuka“ na svoje bežične AirPods slušalice. Ažuriranje je namijenjeno smanjenju ometajućih zvukova pri promjeni okruženja i takođe da nauči preferencije slušaoca kako bi AirPods mogli napraviti promjene zvuka u hodu.

Pogledajte promo video za Vision Pro: