Svjetska banka, World Bank

Svjetska banka povećala prognozu globalnog rasta za 2023, u narednoj očekuje usporavanje

Podijeli

Svjetska banka je u utorak podigla svoje izglede za globalni rast za 2023. jer su se SAD, Kina i druge velike ekonomije pokazale otpornijima od predviđanja, ali je rekla da će više kamatne stope i stroži krediti uzeti veći danak na privredne rezultate sljedeće godine.

Realni globalni BDP bi ove godine trebalo da poraste 2,1 odsto, objavila je Svjetska banka u svom najnovijem izvještaju Global Economic Prospects. To je više u odnosu na prognozu od 1,7% objavljenu u januaru, ali znatno ispod stope rasta u 2022. od 3,1%.

Zajmodavac za razvoj smanjio je svoju prognozu globalnog rasta za 2024. na 2,4% sa 2,7% koliko je prognozirao u januaru, navodeći zakašnjele efekte monetarnog pooštravanja centralnih banaka i restriktivnije kreditne uslove koji su uticali na smanjenje poslovnih i stambenih ulaganja.

Ovi faktori će dodatno usporiti rast u drugoj polovini 2023. i u 2024. godini. Banka je objavila novu prognozu globalnog rasta za 2025. od 3,0%.

Glavni ekonomista Svjetske banke Indermit Gil dao je tmuran pogled na nove prognoze, rekavši da će 2023. i dalje biti jedna od godina najsporijeg rasta za napredne ekonomije u posljednjih pet decenija.

Dvije trećine ekonomija u razvoju ostvariće niži rast nego 2022. godine, što će dovesti do velikog zastoja u oporavku od pandemije i smanjenju siromaštva i povećanju državnog duga, dodao je.

“Čak ni do kraja sljedeće godine, trećina svijeta u razvoju neće nadmašiti nivoe prihoda po glavi stanovnika koji su imali na kraju 2019.”, rekao je Gil novinarima. “To je pet izgubljenih godina za skoro trećinu zemalja svijeta.”

Svjetska banka je u januaru upozorila da se globalni BDP usporava na ivicu recesije, ali od tada je snaga na tržištu rada i potrošnja u SAD-u premašila očekivanja, kao i oporavak Kine od blokade COVID-19.

Američki rast za 2023. sada se predviđa na 1,1%, što je više nego udvostručeno u odnosu na 0,5% prognoze u januaru, dok se očekuje da će se rast Kine popeti na 5,6%, u poređenju sa prognozom od 4,3% u januaru nakon rasta od 3% smanjenog COVID-a 2022.

Banka je, međutim, prepolovila svoju prethodnu prognozu rasta u SAD-u za 2024. na 0,8% i smanjila prognozu Kine za 0,4 procentna poena na 4,6%.

Eurozona je dobila povećanje prognoze na rast od 0,4% za 2023. godinu sa ravne prognoze u januaru, ali je prognoza za narednu godinu blago smanjena.

Nedavni stres u bankarskom sektoru takođe doprinosi strožim finansijskim uslovima koji će se nastaviti i 2024. godine, rekao je zajmodavac.

Bankarska kriza je potencijalni negativan scenario u kojem stres rezultira ozbiljnom kreditnom krizom i širim stresom na finansijskom tržištu u naprednim ekonomijama. Ovo bi vjerovatno smanjilo rast u 2024. za skoro polovinu na samo 1,3% – najsporiji tempo u 30 godina van recesije 2009. i 2020. godine.

“U drugom scenariju u kojem se finansijski stres širi globalno u daleko većem stepenu, svjetska ekonomija bi 2024. godine pala u recesiju”, dodala je banka.

Banka je saopštila da se očekuje da će inflacija postepeno opadati kako rast usporava, a potražnja za radnom snagom u mnogim ekonomijama omekšava, a cijene roba ostaju stabilne. Međutim, dodaje se da se očekuje da će bazna inflacija ostati iznad ciljeva centralnih banaka u mnogim zemljama tokom 2024.

Comments are closed.