Čarli Manger, Charlie Munger

Investitor koji je vrijedan 2,5 milijardi dolara: “Radio sam zbog iskustva, ne zbog novca”

Podijeli

Investitor Čarli Manger vjeruje u princip rada za iskustvo, a ne za novac, posebno na početku karijere. Ova perspektiva odražava dugoročni pogled na lični i profesionalni razvoj.

Manger, čije bogatstvo se procjenjuje na 2,5 milijardi dolara, sugeriše da su znanja i vještine koje se steknu kroz praktično iskustvo, posebno na početku, vrijednije od neposredne finansijske dobiti. Ovo iskustvo može pružiti dublji uvid u industrije, procese i profesije, što može biti korisnije na duge staze.

Radeći za iskustvo, pojedinci mogu da nauče vrijedne vještine, omogućava pojedincima da se sastanu i povežu sa profesionalcima u industriji, što može dovesti do budućih prilika, daje razumijevanje industrije iz prve ruke, što je bitno za budući uspjeh i slično.

To ne znači da ljudi treba da rade bez naknade ili da potcjenjuju svoj rad, već da bi na početku svoje karijere mogli razmotriti davanje prioriteta mogućnostima koje nude vrijedna iskustva učenja u odnosu na one koje nude najveći neposredni finansijski povraćaj. S vremenom se prednosti ovog ranog učenja mogu povećati, slično ulaganjima o kojima Manger često govori.