S&P Global i Moody’s unaprijedili ocjenu United Grupe

Podijeli

Rejting agencije S&P Global i Moody’s pozitivno su revidirale ocjene United Grupe i njene izglede u budućnosti, saopšteno je danas iz kompanije.

S&P Global je, kako se navodi, poboljšao izglede za povećanje rejtinga United Grupe sa stabilnih na pozitivne, dok Moody’s procjene unaprijedio iz negativnih u stabilne.

“To je rezultat uspješne prodaje infrastrukture mobilnih tornjeva United Grupe u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji kompaniji TAWAL za 1,22 milijarde eura, odnosno 20,1 puta vrijednosti EBITDA. Priliv sredstava od ove transakcije biće iskorišćen za isplatu obaveza koje dospijevaju 2024. i 2025. godine uz značajno smanjenje zaduženosti Grupe”, navodi se u saopštenju.

United Grupa, kako se dodaje, vidi ove odluke kao potvrdu uspješnih strateških inicijativa kompanije, uključujući njeno širenje na grčko i bugarsko tržište. Ističu da kompanija ostaje posvećena unapređenju svoje finansijske stabilnosti i daljih mogućnosti za rast, uz istovremeno ulaganje u nove tehnologije i širenje mreže.

“Prodaja naše mobilne infrastrukture omogućila nam je da optimizujemo strukturu kapitala, ojačamo našu finansijsku poziciju i uspješno se nosimo sa snažnim globalnim makro-ekonomskim pritiscima. Ostajemo fokusirani na sprovođenje naše strategije rasta i pružanje inovativnih i visokokvalitetnih usluga našim korisnicima. Srećni smo da su S&P i Moody’s prepoznali ovaj uspjeh”, rekla je Victoriya Boklag, izvršna direktorka United Grupe.

United Grupa sa sjedištem u Holandiji, kako se ističe, vodeći je telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja, ima preko 15 miliona korisnika, približno 15.000 zaposlenih, kao i godišnje prihode od oko 2,7 milijardi eura.

“United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz cijelog svijeta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicionih kompanija u svijetu”, zaključuju.