Apple Vision Pro

Analitičar: Apple mora da kupi Disney da bi Vision Pro bio uspješan

Podijeli

Apple bi trebao da kupi Disney — barem prema jednom medijskom analitičaru Yahoo Finance-a.

Nakon Appleovog debija Vision Pro uređaja mješovite stvarnosti na Svjetskoj konferenciji za programere (WWDC) u ponedjeljak, analitičarka Needhama Laura Martin udvostručila je svoje mišljenje da bi tehnološki gigant trebalo da kupi kompaniju za zabavu.

“Apple mora kupiti Disney kako bi podstaknuo usvajanje Vision Pro kod šire publike”, napisala je ona u bilješci objavljenoj u utorak. “Činjenica da je izvršni direktor Disney-a Bob Ajger bio na pozornici i reklamirao Apple-ove Vision Pro naočare pokazuje uvjerljivu stratešku usklađenost između Disney-ovog sadržaja i Apple-ove nosive tehnologije.”

“S 3.500 dolara, očekujemo da će usvajanje biti sporo. Međutim, ako Apple kupi Disney, njegovi pripovjedači mogli bi kreirati jedinstven sadržaj koji bi podstakao usvajanje Vision Pro naočara od strane potrošača”, dodala je analitičarka.

Diznijeve dionice su porasle za 4% čim je Ajger izašao na Appleovu scenu u ponedjeljak. Izvršni direktor je hvalio novo partnerstvo između dvije kompanije fokusirano na novi uređaj. Korisnici će moći da gledaju filmove i TV emisije sa Disney+, pored impresivnijeg iskustva gledanja sporta.

Diznijeve dionice su se od tada izjednačile, ali pozitivan pomak na gore podstiče dugotrajne glasine oko potencijalnog spajanja dvije kompanije.

Martin je objasnila kako će ekskluzivni sadržaj biti ključan za povećanje prodaje novog uređaja, navodeći kako je Stiv Džobs uspio da osigura usvajanje iPoda tako što su mu muzičke kompanije prodavale pjesme.

“Niko ne bi kupio iPod osim da na njemu nije bilo sadržaja koji bi podstakao usvajanje”, rekla je ona. “[VR slušalice] nijesu proizvod za mase, tako da morate imati sadržaj koji će natjerati ljude da ga požele koristiti.”

Martin je naglasila da bi korist za Apple bila osiguranje.

“Ne možete natjerati Disneyjeve kreatore sadržaja da rade bilo što osim ako ih ne posjedujete”, rekla je ona, odbijajući sugestije da bi partnerstvo bilo dovoljno za razliku od potpunog vlasništva, s obzirom da bi Disney želio da zaštititi svoj P&L (profit i gubitke) i maksimizira prihode.

Martin je navela Disneyjev nedostatak nasljednika Ajgera, zajedno sa smanjenjem poslovanja s linearnom televizijom, kao ključne katalizatore za spajanje, dodajući da bi Apple-ov godišnji novčani tok od 90 milijardi dolara pomogao u finansiranju kreiranja sadržaja.