euro, money, boat, travel, sea

Šestomjesečni euribor porastao više od jednog procenta, čeka se nova odluka ECB

Podijeli

Kraj juna sljedeći je termin koji nestrpljivo očekuju svi građani koji imaju dugoročne kredite sa promjenljivom kamatnom stopom koja uključuje tromjesečni ili šestomjesečni euribor. Naime, vrijednost ove kamate na dan 30. juna biće korišćena za obračun narednih rata kredita – julske, avgustovske i septembarske za zajmove sa tromjesečnim euriborom (3M), odnosno sljedećih šest rata za kredite sa šestomjesečnim euriborom (6M), prenosi Biznis.rs.

Trenutna vrijednost 3M euribora je 3,469 odsto, što je skoro pola procenta više u odnosu na prethodni obračunski period 31. marta (3,038 odsto). Šestomjesečni euribor je na nivou od 3,762 odsto, što je rast veći od jednog procenta u odnosu na kraj prošle godine, kada su posljednji put obračunavane rate ovih kredita (2,693 odsto).

Ekonomisti i analitičari smatraju da će Evropska centralna banka (ECB) najvjerovatnije nastaviti da povećava ključne kamatne stope na svojim sastancima u junu i julu, što će uticati i na dodatno poskupljenje kredita, odnosno rast mjesečnih rata, jer će donijeti skok kamate po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuju novac – euribora (Euro Interbank Offered Rate).

Konkretno, tromjesečni euribor je posljednjeg radnog dana prošle godine vrijedio 2,132 odsto, na kraju marta 3,038 odsto, a 9. juna 3,469 odsto. U prevodu – ako vam kamata na kredit iznosi tri odsto plus 3M euribor, ona je sa 5,132 odsto u januaru skočila na 6,469 odsto sredinom juna.

Što se tiče šestomjesečnog euribora, čija se vrijednost za korisnike kredita obračunava dva puta godišnje – krajem juna i krajem decembra – ona je od 2,693 odsto na kraju 2022. godine stigla do 3,762 odsto početkom juna. Tako je kamata od tri odsto plus 6M euribor porasla sa 5,693 odsto na ukupno 6,762 procenta.

U prethodnih godinu i po dana mjesečne rate kredita su rasle od desetak, pa do više od 50 eura. Bankari podsjećaju da svaka računica zavisi od konkretnog zajma, a to znači od visine kredita, ukupne kamate i varijabilnog dela, roka otplate, već otplaćenog dela… Što je kredit u kasnijoj fazi manji je udeo kamate u mjesečnoj rati, pa korisnici mogu očekivati i manje povećanje prilikom skoka euribora.

Više o euriboru čitajte u posebnoj priči:

Šta je euribor i kako se određuje