nafta, oil, petrol, platform

Cijene nafte blizu tromjesečnog minimuma

Podijeli

Cijene nafte na svetskom tržištu ostale su blizu najnižeg nivoa u posljednja tri mjeseca zbog uporne zabrinutosti oko izgleda tražnje u Kini i SAD.

Fjučersi nafte WTI stabilno se drže iznad 67 dolara po barelu, nakon što su izgubili više od sedam odsto u prethodne tri sesije, dok se globalni referentni brent kretao blizu najnižeg nivoa od decembra 2021.

Spori kineski trgovinski podaci, kao i međunarodni letovi iz sjeveroistočne Azije koji su još uvijek daleko ispod nivoa prije pandemije, naglašavaju slabašan oporavak najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte. Nacionalna centralna banka pokušala je da podstakne rast neočekivanim smanjenjem svoje kratkoročne kamatne stope u utorak, prenosi Bloomberg Adria.

Usporavanje američkog i otporan ruski izvoz doprinose silaznom pritisku, poništavajući nedavnu odluku Saudijske Arabije da smanji proizvodnju za milion barela dnevno. Goldman Sachs Group snizio je u nedjelju svoje prognoze cijena nafte po treći put u posljednjih šest mjeseci, uz obrazloženje da zalihe rastu i tražnja opada.

Široko gledani vremenski rasponi takođe signaliziraju obilje ponude. Spredovi za WTI su se nedavno smanjivali, dok je brzi raspon za brent, jaz između dva najbliža ugovora, bio nakratko jednak u ponedjeljak.

“Izgledi za usporavanje Zapada i neujednačen oporavak Kine uticali su na izglede tražnje”, rekao je Ravindra Rao, šef istraživanja robe u Kotak Securities. “To se suprotstavilo smanjenju proizvodnje koju je najavila Saudijska Arabija.”

Cijene:

– WTI za isporuku u julu porastao je za 0,5 odsto na 67,48 dolara po barelu u 11.51 u Singapuru;

– Brent za avgustovsko poravnanje je dodao 0,7 odsto na 72,36 dolara za barel.

Ipak, postoje znaci za moguće povećanje potražnje, sa američkim cijenama kisjele sirove nafte na najvišoj stopi u godini nakon obećanja nacije da će napuniti svoje strateške rezerve. Takođe, smanjenje inflacije u SAD trebalo bi da podrži napore Federalnih rezervi da pauziraju povećanje kamatnih stopa ove nedjelje, što bi moglo da podstakne potrošnju.