prodavnica, shop, shopping, kasse, retail, grocery, groceries, namirnice, food, hrana

Norvežani smanjili potrošnju i oborili ekonomiju

Podijeli

Ekonomija Norveške smanjila se u aprilu, pritisnuto slabijom potrošnjom, objavio je danas nacionalni statistički zavod.

Kada se isključi proizvodnja nafte i gasa, norveški bruto domaći proizvod (BDP) pao je u aprilu 0,4 odsto u odnosu na mart, kada je prema revidiranim podacima blago porastao 0,2 odsto.

Podaci pokazuju pad aktivnosti i kada se uključi energetski sektor, i to 0,3 odsto u odnosu na mart kada je bilježio rast po istoj stopi, prenose agencije.

Smanjena potrošnja domaćinstava

Potrošnja domaćinstava i neprofitnih organizacija smanjila se 1,8 odsto, izdvojivši ipak oštar pad potrošnje dobara.

“Potrošnja dobara već se dugo kontinuirano smanjuje, ali u aprilu je pala za neuobičajeno snažnih 3,3 odsto”, rekao je direktor statističkog zavoda Pål Sletten.

Pad uvoza, izvoza, industrije i rudarstva

Bruto investicije u fiksni kapital potonule su 4,2 odsto, a izvoz 1,2 odsto. Osjetno je pao i uvoz, 2,4 odsto u odnosu na mjesec prije.

Dodata vrijednost u uslužnim djelatnostima, uključujući usluge stanovanja, pala je 0,5 odsto, najvećim dijelom odražavajući pad u sektoru poslovanja s nekretninama. Smanjena je i u industriji i u rudarstvu, 0,1 posto u odnosu na mart.

U prvom tromjesečju norveški BDP realno je porastao 0,2 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada se isključi energetski sektor. Na kraju 2022. uvećan je 0,8 odsto, pokazuje zvanična državna statistika.