Toyota

Toyota najavila “Tesla ubice”

Podijeli

Toyota je predstavila novu generaciju električnih baterija, s kojima će proizvoditi nova električna vozila s dometom od čak 1.000 kilometara.

Toyota je oklevala – i izazvala revoluciju unutar japanske auto grupe.

Akio Toyoda, unuk osnivača kompanije, morao je da se povuče ove godine, plaćajući svoju nevoljnost da usvoji tehnologiju električnih vozila dok je Tesla zavladao berzom i postao miljenik investitora u autoindustriji.

Toyodu je 1. aprila naslijedio Koji Sato, koji je bio šef Lexusa, Toyotinog premium brenda.

Mnogo prije nego što je preuzeo glavnu kancelariju, Sato je jasno stavio do znanja da će Toyota preći na električna vozila (EV) i stati na kraj sumnji na tu temu. Grupa takođe ubrzava razvoj vozila na baterije.

“Želimo da saslušamo kupce širom svijeta i ponudimo im različite opcije”, ali “u ovom višesmjernom pristupu, 100% električna vozila su takođe važna opcija”, rekao je Sato u februaru.

Toyota otvara baterijsko-električnu fabričku jedinicu

„Ulažući napore da uštedimo energiju (putem hibridnih vozila), u srednjoročnom ili dugoročnom periodu, ohrabrićemo prelazak na električna vozila“, tvrdi novi izvršni direktor.

Četiri mjeseca nakon što je dao ova obećanja, Toyota je predstavila svoje baterije sljedeće generacije, koje će pratiti puna linija električnih vozila od 2026.

Proizvođač automobila je započeo sa stvaranjem nove jedinice u maju pod nazivom BEV Factory.

„Ono što se nadamo da ćemo postići sa BEV Factory, organizacijom posvećenom akumulatorskim EV-ima koja je pokrenuta u maju, jeste da promijenimo budućnost kroz transformaciju automobila, proizvodnje i načina na koji radimo“, rekao je u prezentaciji 13. juna.

Baterije nove generacije će kompaniji omogućiti da napravi osnovno električno vozilo sa dometom od 620 milja ili 1.000 km sa jednim punjenjem.

Ako Toyota isporuči ovakve proizvode, kompanija bi imala nešto što ne nudi Tesla, svjetski lider u proizvodnji električnih vozila, ocjenjuje The Street portal.

Grupa Ilona Maska nudi model S luksuznu limuzinu, opremljenu baterijom sa dometom od 405 milja, odnosno 652 km. Ovo je najveća udaljenost koju Tesla trenutno nudi s jednim punjenjem. Početni model 3 limuzina nudi domet od 272 milje, ili 438 km, s jednim punjenjem baterije.

Toyota bi stoga stekla veliku prednost jer mnogi kupci električnih vozila smatraju domet kritično važnim, posebno zato što su stanice za punjenje i dalje relativno rijetke u SAD-u.

Kompanija takođe želi da promijeni način na koji proizvodi ove električne automobile. Karoserija automobila će biti izgrađena od tri glavne komponente u novoj modularnoj strukturi.

Takođe planira da smanji troškove razvoja i fabričke investicije usvajanjem takozvanog gigacastinga, što znači korišćenje mašina za livenje aluminijuma pod visokim pritiskom za bržu i efikasniju izradu automobila. Pionir ove tehnologije, poznate i kao gigaprese, upravo je Tesla.

“Osim toga, samohodna proizvodna tehnologija će smanjiti procese i ulaganja u postrojenje za polovinu”, kažu iz kompanije. Toyota je dodala da će svi raditi na istoj lokaciji i sa istom svjesnošću o potencijalnim problemima proizvodnje, kako bi se ubrzalo donošenje odluka i početni odgovor.

Toyotina nova linija: SUV, limuzine i MPV

Toyota planira da predstavi svoju novu generaciju električnih vozila na baterije na globalnom nivou i kao punu liniju 2026. godine.

Planira da proizvodi 3,5 miliona električnih vozila godišnje do 2030. godine, uključujući 1,7 miliona jedinica na novoj BEV platformi.

Među prvim modelima koje će BEV Factory proizvoditi su kompaktna limuzina i porodična limuzina, dva SUV-a – srednje i pune veličine – i višenamjensko vozilo ili porodično vozilo, navodi se u prezentaciji koju je napravio Takero Kato, predsjednik Fabrika BEV.

Toyota nije dala više detalja o ovim vozilima.

Grupa takođe ukazuje da je otkrila revolucionarnu tehnologiju koja joj omogućava da prevaziđe izazov trajnosti baterija. Toyota “preispituje uvođenje u konvencionalna HEV vozila i ubrzava [svoj] razvoj baterija za BEV”.

HEV, ili hibridna električna vozila, pokreću se motorom s unutrašnjim sagorijevanjem u kombinaciji s jednim ili više električnih motora koji koriste energiju pohranjenu u baterijama, prema američkom Ministarstvu energetike.

“Sljedeća generacija akumulatorskih EV-a uvodi nove baterije, kroz koje smo odlučni da postanemo svjetski lider u potrošnji energije baterija EV-a. S resursima koje zaradimo, poboljšaćemo privlačnost našeg proizvoda kako bismo premašili očekivanja kupaca i osigurali zaradu”, naveo je prvi čovjek Toyote.

Konačno, proizvođač automobila se predstavio kao “proizvođač automobila akumulator EV koji inspiriše srca svih kupaca.”

Ova promjena označava radikalnu promjenu koju je preuzeo novi izvršni direktor. Prije njegovog dolaska, proizvođač popularne Camry limuzine je zauzeo suprotnu poziciju u industriji razvijajući hibridna vozila, poput svog najprodavanijeg modela Prius. Takođe se zalagao za automobile sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Foto: Shahzin Shajid on Unsplash