Intel

Njemačka subvencioniše Intelovu mega-fabriku sa 9,9 milijardi eura

Podijeli

Njemačka vlada smanjuje zavisnost zemlje od globalnih lanaca snabdijevanja, a važan korak u tome je izgradnja ogromne fabrike čipova u Magdeburgu. Posao s američkim proizvođačem Intelom vrijedan više od 30 milijardi eura se finalizuje, javlja agencija dpa.

U tu ukupnu sumu ulazi i 9,9 milijardi eura subvencija njemačke vlade, prema informacijama dpa. Subvencije još mora da odobri Evropska komijija, o čemu je prethodno pisao privredni list Handelsblat.

Intel je marta prošle godine saopštio da će čipovi u Magdeburgu, na istoku Njemačke, početi da se prave od 2027. U prvoj fazi treba da se grade dvije fabrike poluprovodnika koje mogu da uposle nekoliko hiljada ljudi. U planu je i high-tech park za dobavljače.

Intel je prvo računao sa sumom od najmanje 17 milijardi eura, ali su se u međuvremenu povećali troškovi gradnje i energenata. Uz to, kompanija želi da za proizvodnju koristi još moderniju tehnologiju. Iz vladinih krugova se saznaje da je Intel duplirao ulaganje. Istovremeno, subvencije Njemačke rastu sa 6,8 na 9,9 milijardi eura.

Predstavnici Intela i njemačke vlade sporazum treba da potpišu u ponedjeljak. Dvije strane su dugo pregovarale o subvencijama. Na lokaciji u Magdeburgu već su počela arheološka istraživanja i pripreme za gradnju.

dpa