Radoje Žugić, CBCG guverner

Žugić: Banke su pokretač rasta crnogorske ekonomije

Podijeli

Crnogorski bankarski sektor visoko likvidan i solventan, kapital i depoziti kontinuirano rastu, uz istovremeno smanjenje nekvalitetnih kredita, ocijenjeno je na današnjem sastanku guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoja Žugića i saradnika sa predstavnicima Udruženja banaka

“Guverner Žugić je istakao da su banke pokretač rasta crnogorske ekonomije i podsjetio na najnovije podatke, prema kojima trenutni koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 18,94%, nivo depozita je povećan za 80 miliona u odnosu na prethodni mjesec, dok NPL na kraju maja iznosi 5,94%”, navodi se u saopštenju CBCG.

Žugić je takođe saopštio da su sve banke uplatile sredstva za Sanacioni fond za 2023. godinu.

“Imajući u vidu da se bankarski sistem, uz pravovremene i adekvatne mjere Centralne banke Crne Gore, pokazao otpornim na šokove koji su uzrokovani pandemijom COVID 19, a kasnije i ratom u Ukrajini, na sastanku je razmatrana i mogućnost da se bankama djelimično ili u potpunosti, ukine mjera zabrane isplate dividende akcionarima”, kažu iz CBCG.

Ukidanjem ove mjere bi se, shodno najboljoj EU praksi, kreditnim institucijama koje ispunjavaju regulatorne zahtjeve, omogućilo da isplate iznos dividende u iznosu koji neće narušiti sigurnost poslovanja kreditne institucije, odnosno da isplatom dividendi neće doći do narušavanja poštovanja svih regulatorno propisanih zahtjeva i interno utvrđenih limita.

Predstavnici banaka izrazili su zadovoljstvo saradnjom sa Centralnom bankom i pozdravili inicijativu za relaksiranje mjera, zaključuje se u saopštenju.

Sastanak i sa predstavnicima Svjetske banke

Žugić sa saradnicima se sastao danas i sa timom Svjetske banke koji je angažovan na pripremi Izvještaja o procjeni učinka podrške Svjetske banke Crnoj Gori u okviru garancija zasnovanih na javnim politikama (PBG1 i PBG2), odobrenih 2018. i 2020. godine.

“U cilju pripreme pomenutog izvještaja, na današnjem sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje je CBCG preduzela u pravcu odobravanja ranijih PBG aranžmana, a koje su se prvenstveno odnosile na jačanje otpornosti finansijskog sektora”, navodi se u odvojenom saopštenju.

Guverner Žugić je naglasio da su prethodne dvije garancije zasnovane na javnim politikama doprinijele stabilnosti finansijskog sistema, te da je „najbolji pokazatelj njegovog sadašnjeg kvaliteta činjenica da u pripremi novog razvojnog zajma (DPL) nema ograničenja koja se odnose na finansijski sistem, odnosno poslovanje CBCG“.

Guverner Žugić je podsjetio da je CBCG u prethodnom periodu unaprijedila okvir za rješavanje nekvalitetnih kredita, što je rezultiralo smanjenjem NPL-a, koji na kraju maja 2023. godine iznosi 5,49%.

„Stabilnost bankarskog sektora potvrđena je i visokim koeficijentom adekvatnosti kapitala koji trenutno iznosi 18,94%, kao i rekordno visokim nivoom depozita, kao jednim od dokaza snažnog povjerenja u bankarski sistem“, saopštio je Žugić.

Predstavnici Svjetske banke pohvalili su stabilnost bankarskog sistema i kvalitet saradnje sa Centralnom bankom Crne Gore kroz setove tehničke pomoći u oblasti supervizije i platnog prometa, zaključuju iz CBCG.