Apple store, iPhone

Apple je veći od francuske ekonomije

Podijeli

Appleov uspon na 3 biliona dolara tržišne vrijednosti čini ga najvrednijom kompanijom na svijetu, ali ta veličina je teška za shvatanje bez određenog poređenja i objašnjenja.

U pitanju je vrijednost od 3.000 milijardi dolara. To je takođe nešto više od francuskog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), a gotovo je dvostruko veće od cjelokupnog indijskog tržišta dionica.

Kako bi u potpunosti shvatili koliko je velika Appleova trenutna vrijednost od 3 biliona dolara, Insider je sastavio listu različitih ekonomija i tržišta dionica zemalja koje su sada zasjenjene veličinom samo jedne američke kompanije.

Ogromna vrijednost Apple-a je potkrijepljena njegovim osnovnim poslom prodaje visokotehnoloških proizvoda koji imaju ogroman ekosistem izgrađen oko sebe, što otežava njegovim kupcima da odu kod konkurencije. Apple je na putu da ostvari 400 milijardi dolara godišnjeg prihoda i čistih 100 milijardi dolara godišnje dobiti.

Dok iPhone čini najveći dio Appleovog poslovanja, procjenjuje se da čak i Apple-ovi AirPodovi generišu dovoljan godišnji prihod da bi ga uvrstili na Fortune 500, da je samostalan posao.

Evo od čega je još Apple veći, nakon što je u petak postao prva kompanija koja je zatvorila vberzanski dan sa vrijednosti iznad 3 biliona dolara, prema podacima Bloomberga i Dimensional Funda Matrix Book za 2023.

8. Cijelo njemačko tržište dionica
Broj kompanija: 255
Kombinovana vrijednost: 1,33 triliona dolara

7. Čitava indijska berza
Broj kompanija: 1.242
Kombinovana vrijednost: 1,44 triliona dolara

6. Cjelokupna privreda Italije
Italijanski BDP 2022: 2,01 bilion dolara

5. Cjelokupna kanadska ekonomija
Kanadski BDP 2022: 2,14 biliona dolara

4. Cijelo kinesko tržište dionica
Broj kompanija: 2.119
Kombinovana vrijednost: 2,53 triliona dolara

3. Cijelo tržište dionica Ujedinjenog Kraljevstva
Broj kompanija: 595
Kombinovana vrijednost: 2,62 triliona dolara

2. Cjelokupna francuska ekonomija
Francuski BDP 2022: 2,78 biliona dolara

1. Kombinovana vrijednost 200 najnižih kompanija u indeksu S&P 500
Kombinovana vrijednost: 2,92 triliona dolara

Investitor