Ryanair

Ryanair je prošle godine imao skoro 250.000 putnika na linijama za Podgoricu

Podijeli

Ryanair će prekinuti letove između Zagreba i Podgorice, kao i još dvije linije iz glavnog grada Crne Gore zbog povećanja aerodromskih taksi, potvrđeno je iz kompanije.

Budžetska avio-kompanija je potvrdila da se od 29. oktobra ukidaju letovi iz Podgorice za Zagreb, Barselonu i Mančester.

“Zbog odluke Aerodroma Podgorica da poveća njihove naknade, prinuđeni smo da ove zime obustavimo letove iz Podgorice za Barselonu, Mančester i Zagreb. Povećanje naknada čini Aerodrom Podgorica potpuno nekonkurentnim u poređenju sa drugim evropskim aerodromima koji smanjuju svoje naknade kako bi stimulisali oporavak i rast saobraćaja. To će imati štetan uticaj na povezanost, turizam i ekonomiju Crne Gore”, saopštila je niskotarifna avio-kompanija sa sjedištem u Irskoj.

Ryanair je najprometniji niskotarifni prevoznik u Crnoj Gori, koji je prošle godine prevezao 249.959 putnika na letovima za i iz Podgorice. Brojka predstavlja povećanje od preko 200% u odnosu na 2021. i povećanje od 30,8% u odnosu na pretpandemijsku 2019. Njegov prosječni godišnji faktor popunjenosti kabine u Podgorici prošle godine iznosio je 82,3%.

Prevoznik je tokom 2022. prevezao 28.745 putnika na liniji Zagreb, koja je prvobitno pokrenuta 2021. godine, kao i 12.626 putnika na liniji sa Barselonom koja je počela s radom 2019. Letovi za Mančester otvoreni su prošlog oktobra. Kao rezultat ovih ukidanja, Crna Gora više neće imati redovnih direktnih letova za Hrvatsku ili Španiju.

Avio prevoznik će nastaviti da obavlja letove tokom cijele godine iz Podgorice za Berlin, Brisel, Gdanjsk, Krakov i London Stansted, kao i sezonsku liniju za Vroclav.

Aerodrom Podgorica je ove godine povećao putničku taksu sa 1,75 eura po odlaznom putniku na 3,25 eura. Promjene takođe utiču na Ryanairovu bazu u Zagrebu, gdje je aviokompanija takođe upozorila da bi “smiješno” povećanje naknada, uvedeno ove godine, trebalo ukinuti.

Ako ste propustili:

Dramatična procjena: Zbog ukidanja niskobudžetnih linija, Crna Gora gubi 82.000 putnika