cargo, ship, container, transport, export, import

Kineski izvoz bilježi najveći pad u više od 3 godine

Podijeli

Kineski izvoz smanjio se u junu najbržim tempom od početka pandemije Covid-19, jer su visoka inflacija na ključnim razvijenim tržištima i geopolitika pogodili globalnu potražnju.

Objava trgovinskih podataka u četvrtak još je jedan od pokazatelja da kineski lideri neće moći u potpunosti da računaju na vanjske faktore u oživljavanju oslabljenog zamaha rasta u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji. Pad uvoza u junu takođe je bio ozbiljniji nego što se očekivalo, što ukazuje na opadanje lokalne potražnje.

“Najnoviji podaci u razvijenim zemljama pokazuju stalne signale slabosti koja će vjerovatno napraviti veći pritisak na kineski izvoz u ostatku godine”, rekao je Zhiwei Zhang, predsjednik i glavni ekonomista u Pinpoint Asset Management.

“Kina mora zavisiti od domaće potražnje,” dodao je. “Veliko pitanje u narednih nekoliko mjeseci je da li se domaća potražnja može oporaviti bez mnogo podsticaja od strane vlade.”

Vrijednost kineskog izvoza u dolarima pala je u junu 12,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, pokazali su carinski podaci objavljeni u četvrtak. Ovo je daleko veći pad od očekivanja za pad od 9,5% u anketi Reutersa i godišnji pad od 7,5% u maju. Procentualni pad bio je najveći koji je druga najveća svjetska ekonomija zabilježila od februara 2020.

Uvoz je opao za 6,8%, u junu u odnosu na godinu dana ranije, što je takođe gore od očekivanja od 4% i godišnjeg pada od 4,5% u maju.

“Kineska trgovina i dalje je suočena s prilično velikim pritiskom u drugoj polovini godine, dijelom zbog visoke inflacije u razvijenim zemljama i geopolitike”, rekao je Lu Daliang, glasnogovornik kineskog carinskog zavoda na konferenciji za medije.

Rastuća divergencija

Ipak, carinski biro je ukazao na rastuću divergenciju u kineskoj trgovini, jer je trgovina sa ekonomijama u jugoistočnoj Aziji i njenim partnerima “Pojas i put” bolja od trgovine sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom.

Kina i Udruženje nacija jugoistočne Azije su u pregovorima o produbljivanju partnerstva u oblasti slobodne trgovine i punoj primjeni Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva, trgovinskog bloka kojeg podržava Kina i koji uključuje Australiju, Japan, Južnu Koreju, Novi Zeland i 10 ASEAN-a država članica, rekao je u četvrtak najviši kineski diplomata Wang Yi na sastanku ministara vanjskih poslova ASEAN-a u Džakarti.

Kineski izvoz u SAD pao je 24% u junu na 42,7 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu, dok je uvoz pao za 4% na skoro 14 milijardi dolara, prema proračunima CNBC-a o službenim podacima kojima se pristupa putem Wind Informationa.

Izvoz Kine u 10-člani blok ASEAN pao je u junu 17% na 43,3 milijarde dolara u odnosu na prošlu godinu, dok je uvoz oslabio 4% na 34,1 milijardu dolara, pokazuju podaci.

Kineska trgovina sa zemljama “Pojasa i puta” usporila je na rast od 9,8% u prvih šest mjeseci u odnosu na prethodnu godinu, u odnosu na 13,2% u prvih pet mjeseci ove godine, pokazuju zvanični podaci.

Zvanični podaci takođe pokazuju da je ukupna vrijednost kineske trgovine sa ASEAN-om u junu iznosila 77,4 milijarde dolara, što je veća suma od vrijednosti trgovine Kine sa EU od 68,8 milijardi dolara i SAD od 55,7 milijardi dolara.

“Ali dobra vijest je da je najgori pad inostrane potražnje vjerovatno već iza nas”, rekao je Zichun Huang, kineski ekonomista iz konsultantske kuće Capital Economics.

“Recesije se i dalje nadvijaju nad razvijenim ekonomijama, ali one će vjerovatno biti blage i imati samo ograničen uticaj na kineski izvoz. U međuvremenu, isporuke zelene tehnologije, uključujući elektromobile, baterije i solarne panele kineske proizvodnje, mogu nastaviti brzo rasti, pomažući izvozu povratak rastu”, dodao je Huang.

Domaća potražnja

“Gledajući unaprijed, prepreke s kojima se suočava vanjski sektor i dalje su jaki, što zahtijeva podršku politike prema domaćoj potražnji”, rekao je Zhou Hao, ekonomista u Guotai Junan International.

Kineski lideri su signalizirali da će biti uporni i ciljani u svojoj političkoj podršci. Prošle sedmice, kineski premijer Li Qiang obećao je da će uvesti ciljane i koordinisane mjere politike i da će ih implementirati na vrijeme kako bi se stabilizovao rast, osigurala zaposlenost i zaštitila od rizika.

Li je takođe naglasio važnost efektivne kombinacije politika, s obzirom da je Kina u kritičnom periodu ekonomskog oporavka i industrijske modernizacije.

Kasno u ponedjeljak, Narodna banka Kine i Nacionalna finansijska regulatorna administracija naveli su u zajedničkom saopštenju da produžuju olakšice za kredite za neke građevinare, naglašavajući da su njihovi ciljevi bili da osiguraju završetak gradnje kuća i stanova i njihovu isporuku krajnjim kupcima.

Kineske godišnje proizvođačke cijene pale su deveti mjesec zaredom u junu, dok su potrošačke cijene ostale nepromijenjene, pokazali su zvanični podaci objavljeni u ponedjeljak, dok je kineska ekonomija vezana na ivici deflacije – ukazujući na dubinu izazova u oživljavanju potražnje i revitalizaciji rasta kako bi se zadovoljio njegov cilj rasta od oko 5%.