autoput, motorway, highway, drive, car

CRBC dobio novi posao u Hrvatskoj: Gradiće pristupni put za 75 miliona eura

Podijeli

Hrvatske ceste odabrale su za posao izgradnje spojnog puta na auto-putu A1 – čvor na državnoj cesti – ponudu kineske kompanije China Road and Bridge Corproation (CRBC), vrijednu 74,6 miliona eura bez PDV-a, kao ekonomski najpovoljniju, objavili su iz te tvrtke u utorak.

CRBC je dobro poznata firma u Crnoj Gori, jer je gradila prioritetnu dionicu auto – puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, koja je otvorena prije godinu dana. Takođe su zainteresovani za nastavak gradnje prema Andrijevici, potvrđeno je ranije iz kompanije i Vlade Crne Gore.

Procijenjena vrijednost izgradnje spojnog puta u Hrvatskoj, u dužini 6,85 kilometara iznosila je nešto manje od 83 miliona eura bez PDV-a.

Na konkurs je pristiglo pet ponuda i to konzorcijuma španskih firmi Comsa i Nortunel, u vrijednosti 119,2 miliona eura bez PDV-a, turske kompanije Yapi Mekezi Insaat ve Sanayi, vrijedna 113,6 miliona eura, konzorcijuma austrijskog Strabaga i istoimene zagrebačke firme, vrijedna 87,23 miliona eura bez PDV-a, konzorcijuma kineskih kompanija Sinohydro Corproation i Sinohydro Biro, vrijedna 113,4 miliona eura bez PDV-a te kineskog CRBC. Kompanije koje nijesu prošle na tenderu mogu se u roku od 15 dana žaliti na tu odluku Hrvatskih cesta.

Inače, izgradnja te spojne ceste dio je projekta izgradnje nove pristupne i izlazne ceste iz Trajektne luke Split te Projekta Novi ulaz u Split – čvor Vučevica na A1 – tunel Kozjak – čvor na DC 8 – Trajektna luka Split. Sredinom aprila počeli su radovi na prvoj fazi tog projekta, izgradnji poddionice čvor Vučevica – sjeverni portal tunela Kozjak, čija je vrijednost gotovo 3,5 miliona eura, prenio je SEEbiz.