rad od kuće, rad na daljinu, remote work, work from home, baby

Ko u Evropi najviše radi od kuće?

Podijeli

Rad od kuće je sve češća pojava poslije izbijanja pandemije virusa korona, ali se udio u evropskim zemljama veoma razlikuje. Njemačka je među vodećim zemljama u Evropi, javlja agencija dpa.

Zaposleni u Njemačkoj sa jednim danom rada od kuće u nedjelji su na drugom mjestu među 17 evropskih država, prema studiji instituta Ifo.

Ispred Njemačke samo je Velika Britanija sa 1,5 danom. Globalno, među ukupno 34 zemlje obuhvaćene studijom, ispred Njemačke su i Kanada sa 1,7 dana nedjeljno, SAD sa 1,4 dana i Australija sa 1,3 dana. Ukupan prosjek je 0,9 dana rada od kuće nedjeljno, saopštio je Ifo u utorak.

U Evropi su do jednog dana dogurale i Finska i Holandija, ali je Njemačka po decimali iza jednice nešto bolja.

U Austriji je prosjek 0,8 dana, u Poljskoj i Italiji 0,7 dana, a u Francuskoj i Danskoj 0,6 dana nedjeljno. Studija je pokazala da je posebno nizak prosječni udio rada od kuće u nedjelji u Južnoj Koreji, sa 0,4, kao i Japanu i Grčkoj – 0,5.

Jednostavnog objašnjenja nema, rekao je stručnjak Ifo Matijas Dols. Uticaj mogu imati struktura privrede u pojedinim zemljama, stepen digitalizacije, kao i iskustvo sa mjerama zaključavanja u vrijeme pandemije.

“Vidimo da zaposleni veoma cijene mogućnost da rade od kuće”, rekao je Dols, dodajući, međutim, i da postoji veliki raskorak između toga koliko takvog rada žele radnici, a koliko planiraju poslodavci.

Globalni prosjek pokazuje da zaposleni žele oko 0,8 dana više nego što to poslodavci planiraju. U Njemačkoj je taj jaz sa 0,6 dana nešto manji. U prosjeku je 1.800 nemačkih učesnika istraživanja reklo da želi oko 1,8 dana da radi iz kućnog “ofisa”.

Odgovori na pitanja iz ankete ukazuju da rad od kuće može da bude učestaliji. Naime, u većini zemalja poslodavci planiraju da zaposlenima ponude više rada od kuće nego do sada.