Societe Generale dobila prvu francusku kripto licencu

Podijeli

Francuska banka Societe Generale postala je prva kompanija u Francuskoj koja je dobila licencu za kripto usluge, pošto sve veći broj mainstream finansijskih kompanija ove godine prihvata kripto globalno.

Kripto jedinica Societe Generalea, Forge, od utorka je licencirana za pružanje usluga, uključujući čuvanje kriptovaluta, trgovanje i prodaju, navodi se na web stranici francuskog regulatora tržišta AMF.

Ovu vijest je prvi objavio kripto prodajni centar CoinDesk.

Niz kripto firmi, uključujući najveću svjetsku berzu Binance, već se registrovao kod AMF-a. Licencirane firme, međutim, podliježu težim pravilima u oblastima uključujući korporativno upravljanje, IT i usklađenost.

Kripto tržišta su ojačala 2023. godine, podstaknuta, kako ocjenjuje Reuters, rastućim interesom velikih američkih finansijskih kompanija, uključujući BlackRock i Fidelity, za ovu promjenljivu klasu imovine.

Najveći kriptotoken, bitcoin, prošle sedmice je dostigao 31.818 dolara, što je najviše za godinu dana, i porastao je više od 80% u cijeni do sada u 2023. Međutim, trenutna vrijednost ostaje manja od polovine rekordnog maksimuma od 69.000 dolara.