Amerikanci zadovoljni saradnjom sa crnogorskim timom: Nastavljen pilot projekat crnogorske digitalne valute

Podijeli

Centralna banka Crne Gore (CBCG) i američka kompanija Ripple nastavili su aktivnosti na realizaciji pilot projekta nacionalnog stabilecoina, saopšteno je iz CBCG.

Eksperti Ripple-a, naime, održali su prethodnih dana u Podgorici dvije edukativne radionice, na teme Asset tokenization i Web3 finance (programmability), kojima su prisustvovali predstavnici pružalaca finansijskih usluga, državnih institucija, privatnog IT sektora i akademske zajednice.

Održavanjem ovih radionica, kako je saopšteno, zaokružen je niz edukativnih događaja koje su organizovali CBCG i Ripple, a kroz koju su učesnici bili u prilici da se upoznaju sa blockchain tehnologijom i njenim mogućnostima.

Direktor u Ripple-u za digitalne valute centralnih banaka (CBDC), Entoni Velfer je izrazio zadovoljstvo radom sa crnogorskim timom na nastavku aktivnosti u vezi sa nacionalnim pilot projektom stabilne valute.

„Osnovni cilj pilot projekta je da crnogorska administracija, ali i šira javnost prošire svoja znanja i steknu praktično iskustvo u primjeni ove vrste digitalne valute, kao i da saznaju više o njenim mogućnostima, ali i njegovih inherentnih rizika, posebno u kontekstu njegovog uticaja na važeće propise, kibernetičku sigurnost i/ili zaštitu prava i privatnosti krajnjih korisnika”, naveo je Velfer na Twitteru.