dollar, dolar, us dollar

Banke upozoravaju na povlačenje kredita što podstiče strah od recesije

Podijeli

Trgovci s Wall Streeta sve su više optimistični da Federalne rezerve mogu ohladiti inflaciju bez guranja ekonomije u recesiju. Banke, međutim, nijesu tako sigurne.

Američke banke najavljuju da će pooštriti uslove kreditiranja u cijeloj drugoj polovini godine usred “neizvjesnih ekonomskih izgleda”, naveo je Fed u ponedjeljak u svom kvartalnom istraživanju kreditne aktivnosti.

Istraživanje, koje je prikupilo odgovore banaka u junu, pokazalo je da bankarske institucije gube apetit za rizičnijim kreditima zbog zabrinutosti zbog odliva depozita, potencijalnih regulatornih rizika i rastućih troškova finansiranja njihovog poslovanja.

Politico ocjenjuje da bi pooštravanje dostupnosti kredita moglo predstavljati izazov za predsjednika Džoa Bajdena dok pokušava da oraspoloži skeptičnu javnost o svom “Bidenomics” uspjehu. To bi moglo usporiti dotok novca potrebnog za razvoj poslovanja i radnih mjesta, jer Fed povećava troškove pozajmljivanja u pokušaju da ukroti inflaciju.

Banke upozoravaju da bi se u narednim mjesecima mogli očekivati ​​oštriji kreditni uslovi, djelimično i zbog potresa u industriji izazvanih ranijim neuspjehom Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank i First Republic. Međutim, neke od tih zabrinutosti su počele da blijede. Regionalni bankarski indeks KBW Nasdaq, koji prati udjele manjih i srednjih zajmodavaca, porastao je više od 30 odsto od sredine maja.

Dok osoblje Fed-a više ne predviđa recesiju, predsjednik te institucije koja predstavlja centralnu banku SAD, Džerom Pauel prošle sedmice je rekao da se prilike na bankarskom tržištu pooštravaju.

Pauel je ocijenio da je “proces u toku i da će to obuzdati ekonomski rast”, iako su bankarski krediti “značajno porasli” u odnosu na prošlu godinu.

“Čini se da ekonomija dobro ide. Naravno da to pažljivo pratimo i očekujemo da će se taj trend nastaviti“, dodao je Pauel.

Investitor