dollar, american dollar, currency, money

Globalna tržišta u padu nakon što je Fitch snizio kreditni rejting SAD-a

Podijeli

Globalne berze pale su u srijedu nakon što je agencija Fitch snizila kreditni rejting SAD-a, navodeći “stalno pogoršanje standarda upravljanja” i rastući teret duga američke vlade.

Japanski referentni indeks Nikkei 225 imao je najgori dan u godini, završio je u padu od 2,3%, dok je hongkonški indeks Hang Seng pao 2,5%, nakon što je Fitch u utorak smanjio svoj rejting američkog duga na AA+ sa AAA.

Evropske dionice prošle su malo bolje, ali je regionalni referentni indeks Stoxx 600 pao 1,4% do 5,57 ujutro po istočnom vremenu na najniži nivo u dvije sedmice. Njemački DAX oslabio je 1,4%, a francuski CAC 40 izgubio je 1,2% vrijednosti, dok je londonski FTSE 100 (UKX) takođe pao na dvonedjeljni najniži nivo, zabilježivši slabljenje od 1,5%.

Fjučersi američkih dionica takođe su skliznuli. S&P 500 indeks je pao 0,8%, a Nasdaq 1,2% prije početka trgovine. Cijene američkih trezorskih obveznica, međutim, su porasle, umanjujući za nekoliko poena desetogodišnji prinos na 4,03%.

Smanjenje kreditnog rejtinga dolazi nakon što su američki zakonodavci pregovarali do posljednjeg trenutka o dogovoru o gornjoj granici duga ranije ove godine, riskirajući prvo neplaćanje države, podsjeća CNN. Na sastanku sa zvaničnicima Bajdenove administracije, predstavnici Fitcha su takođe više puta isticali pobunu od 6. januara kao značajnu zabrinutost jer se odnosi na povjerenje u američko upravljanje, rekla je osoba upoznata s tim pitanjem za CNN.

“Smanjenje rejtinga Sjedinjenih Država odražava očekivano fiskalno pogoršanje u naredne tri godine, visok i rastući teret duga opšte vlade i eroziju upravljanja u odnosu na vršnjake s ‘AA’ i ‘AAA’ u posljednje dvije decenije koje se manifestovalo se u ponovljenom zaustavljanju limita duga i rješavanju problema u posljednjem trenutku”, naveo je Fitch u saopštenju.

Agencija očekuje da će američki deficit opšte vlade porasti na 6,3% BDP-a u 2023, sa 3,7% u 2022. godini.

„Uštede u posljednjem trenutku koje je izvršio Vašington nijesu vrsta radnji koje visoko cijene agencije za rejting, ali nedostatak kretanja u obveznicama američkog trezora… sugeriše da je tržište već u velikoj mjeri kvantifikovalo i procijenilo učinjenu štetu“, kazala je Sophie Lund-Yates, vodeća analitičarka kapitala u Hargreaves Lansdownu u bilješci.

Kina i Japan najveći su strani investitori u američki državni dug. Zajedno posjeduju 2 biliona dolara, što je više od četvrtine od 7,6 biliona dolara hartija od vrijednosti američkog trezora koje drže strane zemlje.

Ipak, analitičari Goldman Sachsa rekli su u srijedu da ne vjeruju da postoje značajni vlasnici trezorskih hartija od vrijednosti koji će biti primorani na prodaju zbog sniženja rejtinga.

“S&P je snizio državni rejting i 2011. godine i iako je imao značajan negativan utjecaj na raspoloženje, u to vrijeme nije bilo očiglednije prisilne prodaje”, rekli su u istraživačkoj bilješci.

„Budući da su trezorske hartije od vrijednosti veoma važna klasa imovine, većina investicionih mandata i regulatornih režima se posebno odnose na njih, a ne na državni dug s rejtingom AAA“, kažu analitičari Goldman Sachsa.