NLB dobio dozvolu za preuzimanje bivše Sberbanke u Sloveniji

Podijeli

NLB Banka je dobila dozvolu Evropske centralne banke (ECB) za pripajanje N Banke (bivša podružnica ruske Sberbanke), objavila je grupa putem internet stranica Ljubljanske berze.

Očekuje se da će se spajanje dogoditi početkom septembra, a ako pristanu, klijenti N banke automatski će postati klijenti NLB-a.

Kako je objašnjeno na web stranici N Banke, prenos operacija odvijaće se od poslijepodneva 31. augusta do jutra 4. septembra.

NLB je spajanje najavila odmah nakon preuzimanja bivše podružnice ruske banke Sberbank u Sloveniji u martu prošle godine, podsjećaju slovenački mediji.

Do preuzimanja je došlo nakon što su ECB i Jedinstveni sanacioni odbor krajem februara prošle godine odlučili da će bankarska grupacija Sberbank Europe, koja je uključivala i podružnicu u Sloveniji, prestati da posluje zbog sankcija Rusiji uvedenih usljed vojne agresije na Ukrajinu.

Poslovanje Sberbanke u Sloveniji bilo je ograničeno samo na kartično poslovanje, a podizanje i plaćanje bilo je moguće samo u iznosu od 400 eura dnevno. Prema tadašnjim tvrdnjama Banke Slovenije, postojale su dvije mogućnosti: da podružnica prestane s radom, a štediše budu isplaćene u skladu s pravilima garancijske sheme ili da dobije novog vlasnika. Uslijedilo je posljednje, podružnicu je za 5,1 milion eura kupio NLB, a za klijente nije bilo promjena, poslovanje se ubrzo odvijalo normalno.