Stambeni kvart, Central Point Podgorica, zgrada, zgrade, stambene zgrade, Zetagradnja

Beograd najnepovoljniji u regionu: Podgoričani moraju da rade 12,2 godina da bi zaradili za stan

Podijeli

Beograd se našao u samom vrhu liste specijalizovanog portala Numbeo koja rangira gradove po tome koliko je potrebno raditi za kupovinu stana, a ispred je samo Moskva.

Numbeo je računao prihode domaćinstva kao 1,5 prosječnu platu, dok su za prosječan stan uzeli stan od 90 kvadrata, dok se za cijenu kvadrata uzima prosjek stanova iz centra i predgrađa.

Dakle, ovaj pokazatelj ne znači da je u ovim gradovima najskuplji kvadrat, već da je najnepovoljniji odnos prosječne plate i cijene kvadrata, objašnjava beogradski Danas.

Naime, u prosjeku Beograđaninu, sadašnjem ili budućem, potrebno je da radi 21,4 godine da zaradi za stan. Među velikim gradovima, samo je u Moskvi potrebno duže raditi za stan i to 22,8 godina.

Podgorica je na sredini liste sa 12,2 godina rada potrebnih za kupovinu stana.

U vrhu, ali ispod Beograda, nalaze se Pariz i Milano sa oko 19,5 potrebnih godišnjih plata za stan, a u vrhu su i Prag (19,3 godine), Lisabon (19,1 godine) i dva ruska grada, Kazanj i Sankt Petersburg, po 18,7 godina.

U regionu je najteže do stana doći u Beogradu i Novom Sadu, a iza njih je Zadar (17,9 godina), Tirana (17 godina) i Dubrovnik (16,9 godina).

Zagrepčanima je potrebno 15 godišnjih plata, Skopljancima 14,8 godina, a Banjalučanima 14,4 godine koliko i u Ljubljani.

Za kupovinu stana u Nišu je potrebno 14 ondašnjih godišnjih plata, dok je u Sarajevu potrebno 12,7 godina raditi za stan od 90 kvadrata.

Sa druge strane, građani u Beču, Nici i Frankfurtu da bi priuštili svoju nekretninu treba dvostruko manje godina da rade, a slično važi i za gradove regiona kao što su Osijek (10) i Sarajevo, Rijeka i Tuzla (do 13 godina).

Najmanje godine, svega 4,3 potrebno je stanovnicima Valensije da kupe stan od 90 kvadrata.