mobile phone, youth, young people

Skrivena strana Džobsa i Gejtsa: Zabranili su svojoj djeci iPad i druge uređaje koje su napravili

Podijeli

Bil Gejts i Stiv Džobs, imena sinonimi za tehnološku revoluciju, napravili su za mnoge neočekivanu odluku kada je u pitanju interakcija njihove djece s proizvodima koje su pomogli u stvaranju. Uprkos zagovaranju digitalnog doba, Gejts i Džobs su odlučili da ograniče pristup tehnologiji svojoj deci, piše Benzinga.

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa tadašnjim kanadskim premijerom Stivenom Harperom, suosnivač Microsofta dao je izjavu koja je privukla pažnju štampe.

Gejts i njegova tadašnja supruga Melinda napravili su odlučujući korak ograničavajući vrijeme pred ekranom na 45 minuta za igre, uz dodatni sat dozvoljen vikendom. Ovo je bilo dodatno vrijeme potrebno za domaći zadatak.

“Moja djeca imaju ograničeno vrijeme za rad na računaru”, rekao je. „Samo zato što ste ćerka Bila Gejtsa ne znači da se možete igrati na računaru po cijeli dan.”

Gejts, koji je takođe odbijao da svojoj djeci daje mobilne telefone dok ne napune 14 godina, rekao je da je takođe odredio vrijeme u kojem njegova djeca moraju da prestanu da koriste kompjutere, kako bi im pomogli da zaspe u razumno vrijeme. On traži načine da uravnoteži tehnologiju za učenje i društvenu interakciju, istovremeno prepoznajući opasnosti pretjeranog uživanja.

“Uvijek gledate kako se to može iskoristiti na pravi način – domaći zadatak i ostanak u kontaktu s prijateljima”, rekao je za Mirror u Velikoj Britaniji.

Pokojni Stiv Džobs, suosnivač Apple-a, ponovio je Gejtsove rezerve o uticaju tehnologije na njegovu porodicu. U intervjuu za The New York Times 2011. godine, neposredno prije nego što je preminuo, Džobs je rekao da je svojoj djeci zabranio korišćenje iPada.

“Ne dozvoljavamo iPad u kući. Mislimo da je to preopasno za njih”, rekao je na pitanje da li njegova djeca vole iPad.

Uprkos tome što je samo godinu dana ranije reklamirao iPad kao promjenu u obrazovanju, pretrazi interneta, konzumaciji videa i društvenoj interakciji, Džobs je prepoznao prirodu uređaja koji izaziva zavisnost. Shvatio je da će jednom kada iPad postane stalno prisutan, oduprijeti se njegovoj privlačnosti biti izazov.

Iako je široko poznato da je praćenje upotrebe telefona važno za djecu, vrijedi priznati da i odrasli provode značajnu količinu vremena na svojim telefonima i da vrijeme možda nije uvijek produktivno.

Investitor