fintech, mobile payment, nfc

Mastercard kupuje udio u afričkoj fintech kompaniji vrijednoj preko 5 milijardi dolara

Podijeli

Američki Mastercard pristao je da preuzme manjinski udio u finansijsko-tehnološkom poslovanju MTN Group, najvećem afričkom operateru bežične mreže, što je povećalo dionice telekom kompanije najviše u tri mjeseca.

Veličina udjela Mastercarda neće biti otkrivena dok se transakcija ne zatvori, ali, kako javlja Bloomberg, MTN je u ponedjeljak saopštio da ugovor procjenjuje cijelu firmu na 5,2 milijarde dolara. Glavni izvršni direktor Ralph Mupita rekao je na pozivu s investitorima u ponedjeljak da će udio “popeti do maksimalno 30%, ali samo ako to ima smisla”.

“Kao dio komercijalnog sporazuma, poslovanje MTN-a će koristiti Mastercardovu tehnološku infrastrukturu da proširi svoje usluge plaćanja i doznaka u Africi”, rekao je Mupita u video pozivu u ponedjeljak.

Najava dolazi u trenutku kada mlada afrička populacija koja se bavi tehnologijom sve više koristi svoje mobilne telefone kako bi premostila praznine u tamošnjim uslugama, uključujući bankarstvo. To je otvorilo unosan i brzo rastući prostor u fintech sektoru za bežične operatere. Najveći dio dosadašnjeg ulaganja bio je u sisteme mobilnog plaćanja, s talasom brzorastućih startupa kao što su Flutterwave i Interswitch.

Akcije MTN-a zabilježile su rast od 4,9% na 135,86 randa na berzi u Johanesburgu, što je najviše od 12. maja.

“Ovo je značajna vijest s obzirom na poteškoće u prikupljanju sredstava s kojima se suočavaju mnogi tehnološki startupi i činjenicu da Mastercard neće dobiti kontrolni paket”, kaže Peter Takaendesa, šef dionica u Mergence Investment Managers u Kejptaunu.

Investitor