business, businessman, investor, rich people, wealth

Broj bankrota u EU u drugom kvartalu najveći od 2015.

Podijeli

Broj preduzeća pod stečajem u zemljama Evropske unije raste već šesti kvartal zaredom, a u drugom tromjesečju ove godine proglašeno je najviše bankrota od početka prikupljanja podataka 2015. godine, objavila je danas evropska agencija za statistiku Eurostat.

Eurostat je objavio da je na nivou EU u drugom tromjesečju 8,4 odsto više preduzeća proglasilo stečaj u poređenju sa prvim tromesječjem, javlja agencija Beta a prenosi Danas.

Najveći rast broja kompanija koje su bankrotirale u drugom kvartalu zabilježen je u Mađarskoj (40,8 odsto), Letoniji (24,8 odsto) i Estoniji (24,6 odsto).

S druge strane, najveće smanjenje broja preduzeća pod stečajem imali su Kipar (48,5 odsto manje), Hrvatska (23,6 odsto) i Danska (15,9 odsto).

U svim sektorima ekonomije zabilježen je veći broj stečajeva, pri čemu je najveći rast bio u sektorima smještaja i ugostiteljstva (23,9 odsto), transporta i skladištenja (15,2 odsto) i obrazovanja, zdravstva i društvenih aktivnosti (10,1 odsto).

U poređenju sa prepandemijskim četvrtim kvartalom 2019, broj bankrota je u drugom tromjesečju 2023. bio veći u većini sektora, a najveći rast je takođe registrovan u sektorima smještaja i ugostiteljstva (82,5 odsto) i transporta i skladištenja (56,7 odsto).

Manji broj preduzeća je otišao u stečaj u odnosu na posljednja tri mjeseca 2019. samo u dva sektora – industriji (11,5 odsto manje) i građevinarstvu (2,7 odsto).

Broj novootvorenih preduzeća u drugom tromjesečju blago je opao za 0,6 odsto u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, kada je zabilježen rast od 2 odsto.

U Poljskoj, Bugarskoj i Danskoj najviše se smanjila registracija novih preduzeća, a najveći rast je zabilježen u Irskoj, Slovačkoj i Njemačkoj.