euro, european central bank, evropska centralna banka, frankfurt, ECB

ECB kritikuje Italiju zbog jednokratnog poreza bankama

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) uputiće Italiji pismo s prigovorima na vladin iznenadni porez na dobit banaka, piše u petak rimski dnevnik Corriere della Sera.

U pismu će ECB kritikovati odluku Rima od prošle sedmice kojom je najavljeno uvođenje poreza, a da prethodno nije obavijestio ni italijansku centralnu banku ni ECB, kako bi to trebalo učiniti prema pravilima EU-a, pišu italijanske novine ne navodeći izvore.

Taj poreski rizik oslabio bi italijanske banke i njenu ekonomiju u cjelini, naglasiće ECB u pismu koje će biti poslato najkasnije za “nekoliko sedmica”, navodi se u članku Corriere della Sera.

U nastojanju da učvrsti svoju političku bazu, italijanska konzervativna vlada je prošlog ponedjeljka objavila iznenađujuću odluku da će oporezivati jednokratnim dodatnim porezom od 40 odsto veliku dobit banaka, izazvavši velike prodaje dionica banaka, i to ne samo velikih italijanskih nego i ostalih bankarskih divova u eurozoni, podsjeća SEEbiz. Potom se manje od 24 sata kasnije djelimično povukla, pojasnivši da će maksimalni iznos poreza koji će banke platiti biti u visini od 0,1 odsto vrijednosti njihove imovine.

Jednokratnim porezom se oporezuje snažna dobit koju su banke ostvarile zahvaljujući porastu kamatnih stopa.

Reuters je u vrijeme kada je mjera objavljena doznao da će italijansko Ministarstvo finansija tim porezom prikupiti nešto ispod 3 milijarde eura. No prije pojašnjenja kako se uvodi maksimalna granica za oporezivanje, proračuni su ukazivali na znatno veće iznose.