Business, financial centre, building, new york, mahattan

Evergrande podnio zahtjev za bankrot pred američkim sudom

Podijeli

Kineski nekretninski div Evergrande grupa podnijela je kasno u četvrtak zahtjev za zaštitu od bankrota prema Poglavlju 15 na američkom sudu.

Investitor nekretnina naveo je postupke restrukturiranja u Hong Kongu, Kajmanskim i Britanskim Djevičanskim ostrvima u podnesku sudu na Menhetnu.

U julu je Evergrande objavio ukupni gubitak od 81 milijardu dolara u posljednje dvije godine, nakon što se borio da dovrši projekte i isplati svoje dobavljače i zajmodavce.

Vijest dolazi usred zaraznih strahova da bi se problemi u posrnulom kineskom sektoru nekretnina mogli preliti na druge dijelove ekonomije, čak i ako rast zastane.

Tianji Holdings, podružnica Evergrandea, i njegova podružnica Scenery Journey, takođe su podnijeli zahtjev za zaštitu Poglavlje 15 na stečajnom sudu na Menhetnu, prema podnesku.

Nedavno je Country Garden, koji je nekada bio jedan od najvećih kineskih developera, imao problema s plaćanjem kupona na obveznice denominovane u američkim dolarima i izdao je upozorenje o profitu.

Kompanija je također obustavila trgovanje s najmanje 10 svojih obveznica u juanima kojima se trguje u Kini, navodi Reuters.