dollar, us dollar, money, united states

Ubrzanje američke ekonomije zaobilazi tržišta

Podijeli

Daleko od prognoza o recesiji iz ranije ove godine, američki ekonomski rast bi se zapravo mogao ubrzati u drugoj polovini 2023. godine, dok tržišta obveznica i dionica ponovo procjenjuju dugoročnu inflaciju i pretpostavke kamatnih stopa.

Nakon što je izvještaj o maloprodaji u julu bio propraćen vijestima o iznenađujućem porastu američke industrijske proizvodnje i nekretnina prošlog mjeseca, procjene američkog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju rastu.

Iako je često promjenjiv model, procjena GDPNowcast-a Federalnih rezervi Atlante u realnom vremenu o rastu BDP-a u tekućem kvartalu porasla je na čak 5,8% – što je najviše od januara 2022. i više nego dvostruko više nego prije samo mjesec dana.

To se, kako javlja Reuters, poredi sa zvaničnim procjenama rasta BDP-a u drugom tromjesečju od 2,4% na godišnjem nivou – što je samo po sebi značajno iznenađenje – i prognostičari Wall St-a crtaju nove prognoze. Deutsche Bank je u srijedu, na primjer, više nego udvostručila projekciju realnog rasta BDP-a u trećem kvartalu na 3,1%.

S obzirom da se kineska ekonomija bori pod teretom imovinskog sektora, kreditnih i geopolitičkih briga – a prognoze BDP-a se brzo revidiraju naniže – američki rast bi mogao da ga nadmaši u ovom kvartalu.

Implikacije takve otpornosti na aktivnosti SAD suočene s povećanjem kamatnih stopa za više od pet procentnih poena u 18 mjeseci natjerale su mnoge da ponovo razmisle o održivom nivou kamatnih stopa u narednom periodu i povećaju dugoročne projekcije.

Sam Fed, sudeći prema zapisniku sa posljednjeg sastanka o politici objavljenom u srijedu, još nije siguran treba li ponovo podići stope. Centralna banka će kasnije ovog mjeseca imati novu konferenciju kako bi nijansirala sve smjernice prije nego što se ponovo sastane u septembru i donese konačnu odluku o daljoj sudbini rasta kamata.

Za sada, konstelacija bilježi stalnu promjenu cijena obveznica, a prinosi na desetogodišnje trezorske hartije su u četvrtak premašili 4,3%, prvi put od oktobra.

Nakon još jednog teškog gubitka na Wall Streetu u srijedu, fjučersi su se blago oporavili dan kasnije. Pad cijena nafte moglo bi pomoći jer kineske nevolje presijecaju prognoze potražnje za energijom.

Dalje, kineske dionice su se makar trenutno stabilizovale nakon nekoliko dana iscrpljivanja, ali su berze u drugim dijelovima Azije i Evrope ponovo bile u minusu.

Dolar je veliki pobjednik u cijeloj priči – skočio je u odnosu na kineski juan na najviši nivo u godini uprkos izvještajima o kineskim državnim bankama koje pokušavaju poduprijeti svoju valutu.

Dolarov indeks DXY u odnosu na valute razvijenih tržišta porastao je na najviši nivo u dva mjeseca.