The Capital Plaza Podgorica, Business building

Tržište komercijalnih nekretnina u Crnoj Gori u sjenci stanova: Podgorici potrebno više savremenih i većih poslovnih prostora

Podijeli

U Crnoj Gori, tržište kancelarijskog prostora je slabije zastupljeno i manje razvijeno u odnosu na tržište stambenih nekretnina koje igra glavnu ulogu i privlači najveću pažnju investitora. Manji promet, oskudnija ponuda ali i veliki potencijal je ono što karakteriše ovo manje zastupljeno tržište i vjerujem da ćemo u narednom periodu svjedočiti ubrzanom razvoju upravo ovog segmenta nekretnina.

To je za portal Investitor ocijenio istraživač tržišta u konsultantskoj kompanij Adriatic Appraisal, Darko Đikanović.

“Kada pričamo o tržištu komercijalnih nekretnija, fokus je na Podgorici koja predstavlja glavno čvorište poslovnih aktivnosti sa najvećim brojem registrovanih kompanija i trećinom stanovništva. Na sjeveru je ovo tržište nepostojeće dok je na primorju aktivno na određenim lokacijama ali u daleko manjem obimu nego u glavnom gradu”, kazao je Đikanović za “Investitor”.

Ističe da je, što se tiče Podgorice, glavni biznis distrikt koncentrisan na području oko Rimskog trga, počevši od City kvarta i Capital plaze pa do obale Morače. U ovoj zoni je smještena većina kompanija i novoizgrađenih, savremenih poslovnih prostora.

Ono što je primjetno posljednjih godina jeste da je veliki broj kompanija svoje poslovanje otvorilo ili premjestilo upravo u područje oko City kvarta koje postaje glavna komercijalna zona grada, dodaje Đikanović.

“Dodatno, ono što bi se moglo nazvati sekundarnim biznis distriktom je centar grada. Iako je na ovom području posljednjih godina izgrađeno nekoliko poslovnih zgrada, ova zona je manje atraktivna za investitore i kompanije zbog sve većih saobraćajnih problema i manjka slobodnog prostora”, naveo je on.

Cijene poslovnog prostora variraju od lokacije i veličine

Cijena zakupa kancelarijskog prostora znatno varira u zavisnosti od lokacije, veličine, kvaliteta i opremljenosti samog prostora, navodi Đikanović. Za kancelarije na manje atraktivnim lokacijama, niskog kvaliteta, cijene se uglavnom kreću od 6 do 9 eura po metru kvadratnom dok je za kancelarije srednjeg kvaliteta potrebno izdvojiti od 10 do 15 eura po kvadratu.

Za moderne visokokvalitetne kancelarije na atraktivnim lokacijama, cijene zakupa se kreću od 16 pa do 25 eura po kvadratu.

Problemi u Podgorici

Podgorici, prema riječima Đikanovića, nedostaju moderni kancelarijski prostori visokog kvaliteta i velikih kapaciteta namijenjeni srednjim i velikim kompanijama. Većinski se, prema riječima Đikanovića, ponuda sastoji od manjih kancelarija u starijim zgradama koje nijesu opremljene po visokim standardima, dok nove poslovne zgrade nemaju dovoljno kapaciteta za sve veće interesovanje međunarodnih ali i domaćih zakupaca.

“Tražnja je generisana dolaskom i otvaranjem novih kompanija ali takođe i ekspanzijom postojećih. Među ključnim sektorima koji podstiču interesovanje za moderne poslovne prostore su finansijske, IT i konsultantske kompanije.
Posljednjih godina svjedočimo značajnom rastu IT sektora u državi, kako domaćih kompanija tako i inostranih koje gledaju da svoja predstavništva i poslovanja prebace u Crnu Goru. Broj novootvorenih kompanija se iz godine u godinu uvećava, a trend rasta je posebno upečatljiv u segmentu IT usluga”, dodao je.

To su, kako je naveo, biznisi kojima je nužno da imaju savremeno opremljene kancelarije i visokokvalitetne tehničke sisteme. Tražnja raste, a ponuda ovakvih prostora je generalno oskudna, pogotovo ponuda kvalitetnih prostora kapaciteta za preko 50 zaposlenih.

“Upravo se ovdje ogleda najveća šansa i smatram da će u narednom periodu doći do modernizacije postojećih i izgradnje novih poslovnih prostora kako bi se zadovoljile potrebe budućih zakupaca”, istakao je Đikanović.

“Ono što je takođe interesantno istaći jesu coworking prostori koji su sve popularniji u regionu i privlače sve više kompanija i frilensera. U Crnoj Gori su takođe prisutni ali u manjem obimu i manjih kapaciteta nego što je to slučaj u velikim gradovima regije. Sa ekspanzijom IT sektora i dolaskom digitalnih nomada, vjerujem da postoji veliki potencijal za ovaj tip kancelarijskog prostora kako u Podgorici tako i na primorju”, naveo je on.