Andy Jassy Amazon CEO, Endi Džesi

Ultimatum: Ili se vratite u kancelarije ili vam dani mogu biti odbrojani

Podijeli

Izvršni direktor Amazona Endi Džesi poručio je zaposlenima da prihvat plan povratka sistem rada u kancelarijama ili da razmotre zaposlenje negdje drugdje, potvrdila je kompanija CNN-u, nakon što je izvještaj Insajdera objavio Džesijeve primjedbe s nedavnog internog događaja.

Džesijeva poruka odražava kontinuirani pritisak Amazona na osoblje američkog sjedišta da se pridržava politike prema kojoj se od njih zahtijeva da se fizički javljaju na posao u kancelariju najmanje tri dana u sedmici.

Kao dio svojih primjedbi, koje je Amazon podijelio sa CNN-om, Džesi je tokom ovog mjeseca rekao da, iako zaposleni imaju pravo da se ne slažu s odlukom kompanije da se radnici vrate u kancelarije i da je kritikuju, oni nemaju pravo da ignorišu odluku.

Takođe je predvidio da su izgledi za ostanak u Amazonu za one koji ne prihvaet odluku “mračni”.

Neki radnici koji posljednjih sedmica objavljuju poruke na oglasnim pločama na stranicama poput Reddita i Blinda raspravljaju o zakonskim pravima za zaposlenike koji kažu da su primljeni 12 mjeseci ranije kao virtuelni zaposleni i o tome mogu li biti prisiljeni da rade u kancelariji.

Ranije je Insider objavio da je na snimku sesije Džesi rekao neposlušnim zaposlenima: “Vjerovatno vam neće odgovarati.” Insider je takođe izvijestio da su zaposleni na internom sastanku tražili od Džesija da dostavi interne podatke koji opravdavaju politiku povratka u kancelarije.

Prema primjedbama koje je Amazon podijelio sa CNN-om, Džesi je odgovorio rekavši da je politika vraćanja u kancelarije više rezultat procjene zasnovane na različitim faktorima, uključujući poslovne rezultate. Dodao je da Amazon ima malo podataka koji bi podržali politiku neograničenog rada na daljinu i da je Amazon morao donositi odluke na osnovu ograničenih podataka u prošlosti.

Primjedbe su takođe pokazale da je Insider tačno izvijestio o Džesijevim predviđanjima u vezi sa zaposlenima koji se ne pridržavaju mandata povratka na funkciju.

Odvojeno, kompanija je za CNN rekla da je Amazon sve vrijeme naglašavao da će se njen pristup radu na daljinu prilagođavati pandemijskim uslovima.

Ranije ovog mjeseca, Amazon je nekim zaposlenima poslao e-mailove u kojoj je naznačio da kompanija zna da ne dolaze u kancelariju onoliko često koliko je potrebno.

Amazonov signal radnicima da prati njihovo fizičko prisustvo na poslu dolazi nakon što je više od 1.000 njegovih korporativnih zaposlenih organizovalo protest protiv “kancelarijske politike rada”. Organizatori su pristup kompanije nazvali “krutim mandatom koji odgovara samo jednoj strani”.