Voren Bafet napunio 93 godine: 10 najboljih citata o ulaganju čuvenog investitora

Podijeli

Voren Bafet je 30. avgusta 2023. napunio 93 godine. Dugogodišnji predsjednik i izvršni direktor Berkshire Hathawaya jedna je od najcjenjenijih poslovnih ličnosti našeg vremena i inspirisala je generacije investitora svojom jednostavnom, pragmatičnom filozofijom i izvanrednim iskustvom.

Tokom skoro šest decenija, Berkshire Hathaway je često postizao godišnji prinos od 20 odsto ili više, značajno veći od prinosa popularnih referentnih indeksa kao što su Dow Jones i S&P 500. Observer piše da možda nema boljeg vremena da se osvrnemo na mudrosti legendarnog investitora o životu i poslovanju, kroz njegove čuvene citate u intervjuima i godišnja pisma dioničarima – obavezno štivo za menadžere i preduzetnike.

Top 10 citata Vorena Bafeta koji inspirišu investicijske ciljeve:

Prvo pravilo investicije je ne gubite (novac). I drugo pravilo ulaganja je da ne zaboravite prvo pravilo. I to su sva pravila koja postoje.” — Pismo dioničarima iz 1985.

Ako principi zastare, to više nijesu principi.”— Pismo dioničarimaa iz 1988

Daleko je bolje kupiti akcije dobre kompaniju po poštenoj cijeni nego poštenu kompaniju po dobroj cijeni“ — pismo akcionarima iz 1989.

Tek kada plima nestane, saznaš ko je plivao go“ — pismo dioničarima iz 1993.

Ako ne možemo pronaći prilike unutar našeg kruga nadležnosti, ne širimo krug. Sačekaćemo.” — Pismo dioničarima iz 1995. godine

Ono što učimo iz istorije je da ljudi ne uče iz istorije“ — pismo akcionarima iz 2004. godine

Najgora vrsta poslovanja je ona koja brzo raste, zahtijeva značajan kapital da bi se podstakao rast, a zatim zarađuje malo ili nimalo novca“ — pismo dioničarima iz 2007.

Cijena je ono što plaćate. Vrijednost je ono što dobijate.” — Pismo dioničarima iz 2008.

Jednostavno pravilo diktira moju kupovinu: budi uplašen kada su drugi pohlepni i pohlepni kada su drugi uplašeni.” — intervju za The New York Times, 2008.

Nikada se ne isplati kladiti se protiv Amerike. Prolazimo kroz probleme, a to nije uvijek glatko.” — Intervju za NBC 2009

Plan nasljeđa Berkshire Hathawaya

Bafet nije javno govorio o svom planu sukcesije/nasljeđa posljednjih godina. Ali 2021. godine, njegov dugogodišnji poslovni partner Čarli Manger povjerio se na sastanku dioničara da će Greg Abel, šef energetskog poslovanja Berkshire Hathawaya, naslijediti Bafeta na mjestu izvršnog direktora ako se išta dogodi milijarderu. Bafet je kasnije potvrdio plan za CNBC i rekao da će Abel kompaniju “preuzeti sjutra ujutro” ako bude potrebno.

Bafet je takođe rekao da će, ako iz nekog razloga Abel ne može obaviti posao, Ajit Jain, koji nadgleda poslove osiguranja Berkshirea, postati izvršni direktor.

Abel (59) i Jain (70) promovisani su u potpredsjednike odbora Berkshire Hathawaya 2018. “Ajit i Greg imaju rijetke talente, a krv iz Berkshirea teče njihovim venama”, napisao je Bafet tada u svom pismu dioničarima.

U aprilu ove godine, Abel se pridružio Bafetu na njegovom poslovnom putu u Japan, gdje je napravio velika ulaganja u vodeće trgovačke kuće u zemlji. Abel “radi sav posao, a ja se navijam – to je upravo ono što sam želio”, rekao je Buffett za CNBC tada.