Zavarovalnica Triglav

Grupa Triglav ponovo ostvaruje profit, Lovćen zadržao lidersku poziciju na tržištu

Podijeli

Grupa Triglav je u prvoj polovini godine ostvarila neto dobit od 9,9 miliona eura, nakon što je poslovala sa Grupa Triglav je u prvoj polovini godine ostvarila ukupne prihode od 737,9 miliona eura, što je 12 odsto više nego u prvom polugodištu prošle godine, navodi se u polugodišnjem izvještaju kompanije Triglav na sajtu Ljubljanske berze.

Poslovni rezultat iz poslova osiguranja pogoršao se u prvoj polovini godine za 17 odsto na 19,9 miliona eura, dok se rezultat od investicija pretvorio u dobit od 53,8 miliona eura, nakon prošlogodišnjeg gubitka od 72,6 miliona eura.

S druge strane, matično osiguranje Triglav je u prvoj polovini godine ostvarilo prihod od 370,6 miliona eura, što je 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Kompanija je ostvarila 540,2 miliona eura bruto premije osiguranja, što je 14 odsto više. Sa 24,6 miliona eura, neto dobit je veća 23 odsto.

Kako su istakli, ovogodišnje neočekivano ograničenje cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji, izazvalo je visok gubitak u segmentu zdravstvenog osiguranja, koji je na kraju godine iznosio 30,9 miliona eura.

Prirodne katastrofe u Sloveniji i regionu, posebno oluje, grad i poplave u julu i avgustu, izazvale su istorijski velike gubitke za grupu. Njihova trenutna procjena je između 150 i 200 miliona eura. S obzirom na zaštitu reosiguranja, procjenjuju da će njihov negativan efekat na dobit grupe biti između 40 i 50 miliona eura.

Grupacija procjenjuje da će zbog gubitaka u segmentu zdravstvenog osiguranja i šteta od elementarnih nepogoda, njen godišnji poslovni rezultat prije oporezivanja biti oko 80 odsto manji od planiranog.

Dobit prije oporezivanja u poslovima osiguranja iznosila je 5,1 milion eura i rezultat je dobrog rezultata finansijskih ulaganja (10,2 miliona eura) i negativnog rezultata u osiguravajuće-tehničkom dijelu poslovanja (-5,1 milion eura). Ovo posljednje je prouzrokovano pomenutim visokim gubitkom od 30,9 miliona eura u segmentu zdravstvenog osiguranja.

„U izazovnim uslovima smo iz godine u godinu povećavali ukupan obim poslovanja i dobro poslovali u obje djelatnosti, ali je ovogodišnja nagla promjena u slovenačkom zdravstvenom sistemu regulisanjem cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja izazvala gubitak u zdravstvu. Ovo je zbog svoje veličine značajno uticalo na polugodišnje rezultate poslovanja grupe“, rezimirao je u izvještaju predsjednik Uprave osiguranja Triglav Andrej Slapar.

Govoreći o poslovanju Triglav grupe do kraja godine, Slapar je istakao da je u trenutnoj situaciji njihova briga prvenstveno usmjerena na korisnike koji su pretrpjeli štetu u elementarnim nepogodama.

Prema riječima Slapara, uticaj gubitaka na poslovni rezultat grupe znatno će premašiti višegodišnji prosjek, ali je Slapar uvjerio da grupa ostaje finansijski stabilna, adekvatno likvidna i kapitalizovana na odgovarajućem nivou.

Grupa Triglav na crnogorskom tržištu

U prvoj polovini 2023. godine, Lovćen grupa koja posluje u sastavu Triglava a koju čine Lovćen osiguranje, Lovćen-životna osiguranja i Lovćen auto, zadržala je vodeću poziciju po pitanju učešća na crnogorskom tržištu osiguranja.

Učešće na crnogorskom tržištu, na kome posluje 9 osiguravajućih društava, iznosi 36,6 posto i manje je za 3,3 procentna poena u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Lovćen osiguranja.

“Ukupan obim poslovanja Grupe Triglav u Crnoj Gori u prvoj polovini godine ostao je na istom nivou kao u prošlogodišnjem periodu i iznosi 24,4 miliona eura”, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Investitor.

Glavni izvršni direktor Lovćen osiguranja Matjaž Božič rekao je da su zadovoljni poslovanjem u prvoj polovini godine, obzirom da ovu godinu karakteriše pogoršanje makroekonomskog okruženja sa visokim rastom opšte inflacije.

“Uspješno smo se izborili sa situacijom, a ostvareni dobri polugodišnji rezultati potvrđuju našu održivu orijentaciju uz dobro postavljena strateška opredjeljenja, za šta se zahvaljujem timu saradnica i saradnika u Lovćen grupi, putem koje Grupa Triglav posluje u Crnoj Gori”, naveo je Božić.